Penang ~ Bukit Bendera Pt 2

Assalaam..


Bukit Bendera (BB) dengan keretapi kabelnya ibarat lagu dan irama.  Taderr keretapi tu tak naik lah kita ke atas bukit tu.. huhuhu..

Tak mungkin hilang
Irama dan lagu
Bagaikan kembang
Sentiasa bermadu

Andai dipisah lagu dan irama
Lemah tiada berjiwa… hampa

** Pinjam lirik lagu "Getaran Jiwa" oleh Allahyarham Tan Sri P. Ramlee

Yes! selepas berjalan hampir 10 minit dari tempat parking kereta di bawah tu.. sampai jugak den dengan termongah2 ke kaki Bukit Bendera .. alhamdulillah....

Sementara tunggu ayah beratur nak beli tiket untuk naik keatas.. meh posing sikit!

Annyeong haseyo.. eh! kita bukan kat Korea daa..
Adegan berbaris untuk ke kereta kabel mengambil masa antara 30 - 45 minit.  Fuhh! Punyalah ramai orang time cuti sekolah ni.  Untuk family ticket ~ RM12 untuk 4 orang, dan rakyat M'sia cuma RM4 seorang.  Warga asing lain harga ya.. make sure bawa IC memasing..

Inilah tiketnya

Dulu-dulu boss2 mat salleh tu duduk di atas kerusi ni dan di angkat oleh kuli2 tu untuk naik ke atas bukit

Alhamdulillah.. selamat sampai.  Keretapi kabel ini beroperasi dari pukul 6.30 pagi hingga ke pukul 9.00 malam.

SubhanaAllah..saujana di bawah tu.  Penang! 

Posing sikit!

Keretapi dah turun

Bye..

Happynya ustazah2 ni..

Teropong jangan tak teropong
We wish you were here..

Cuaca yang redup dan nyaman

You've never been to Penang unless you've been to Penang Hill.. katanyalah

i like

An artist

Happylah dapat belon 


Di hadapan Cafe Cliff.  Di bawah tu ada tempat makan.  Disebelahnya ada Owl's Museum
Jumpa juga kami dengan Dinasour kat atas bukit ni

Nasi ayam.. mak dah lapar

Sedap sangat bila dah laparrr.. alhamdulillah

Char Kway Teownya boleh lah... anak2 makan habis aja semuanya

Jemput..

Hmmmm.. nyams

Nasi ayam saya order di sini.. recommended

Senantiasa penuh.. kena pandai cari tempat duduk jika bersama anak-anak yang ramai


Cam cantik jer.. cam comel jer.. jangan marah!

Posing dgn ayah

Replica Monkey Cup

Kita panggil pokok periuk kera

Bunga halia ini pun cantik juga

JOM!

Ikut jalan jauh happening sikit.. padahal ada tangga shortcut ke masjid di atas tu.. apa ada hal!

Alhamdulillah.. dah sampai

Alhamdulillah.. dah selesai


Keretapi kabel ini ada 3 generasi.  Ini adalah generasi pertamanya

Cantikkan gerabaknya..


Akhirnya 
Dah sampai ke bawah semula

Melepas lelah setelah kembali ke bawah semula sebelum ke pasar malam di  Bt Feringgi

Dah turun... otw tu jangan lupa singgah untuk menikmati dan memborong Jeruk Madu Pak Ali yang sangat sedap tu!
Alhamdulillah.. anak-anak tersangat enjoy.  Jumpa lagi untuk untuk entree " Buggy Ride" selepas ini..


" Ya Tuhan kami.  Kepada Engkaulah sahaja kami berserah diri, dan kepada Engkaulah kami rujuk bertaubat, serta kepada Engkaulah jua tempat kembali. "
(Al Mumtahanah : 4)