Change your tyre please..

Satu hari di terik panas mentari Jumaat..

Akhirnya sementara tunggu Akmal solat Jumaat sempat  juga menukar tayar & membuat "alignment"
selesai.. JOM test drive!

Berkali-kali Mr Hubby mengingatkan dan menyuruh tukar tayar kereta depan sebab sudah seharusnya ditukar kerana sudah hampir botak dan agak merbahaya.. waa.. banyaknya sebab dan kerana

(Mr Hubby risau sebab sekarang ni kan rainy season.)  

Akhirnya menggagahkan diri ke Pusat Servis Tayar untuk tukar tayar.   Dengan bangganya cakap kat Mr Hubby bila dia balik kerja : 

Saya :  i dah tukar tayar tadi.. ok tak?    

Mr Hubby :   tayar original ke? 

Saya :   Alamak... em..em..emm... agaknyalah kot.. 

Apo nak di kato.. sebab nak cepat langsung tak tanya nak tayar apa.. adoi!!  Yang pasti tayar tu tayar baru bang oii...  heeee...

Next time para ibuk2 kalau nak tukar tayar sila check tayar apa yang kita kehendaki. Ada tayar celup, tayar korek, tayar dah expired, tayar tiruan,  ada tayar ori..tayar tubeless, tayar basikal (heeee..) dan tayar femes dan tahan lama cam GoodYear ke .. Michelin ke.. Silverstone ke.. oklah Mr Hubby.. nasib baik i tukar 2 tayar depan dulu... next time untuk dua tayar lagi i tanya dulu ya.. hmm..    

Itulah.. dah 2 dekad ambil periksa dan bawa kereta.. mana nak hengat bab jenis-jenis tayar dan tukar tayar nih... manjakanlah i lagi.. huhuhu...

AMBIL IKTIBAR