JOM Utara ... Merdeka Day's date to share again..

Alhamdulillah.. walau pun emak saya belum beransur pulih, atleast she's in a good hand.  Sesungguhnya Allah   swt itu Maha Pengasih Maha Penyayang lagi Maha Pemurah.  Semoga tidak ada yang  merasa sedih, merasa kecewa, hampa dengan setiap ketentuan ilahi ini.  Pasrah dan redho.. serta tidak mudah ambil hati, merasa bersyukur kerana kita masih lagi mempunyai emak yang kita kasihi.  Semoga emak akan sembuh seperti seadanya.  Amin...   Alhamdulillah juga.. akhirnya  kami dapat meneruskan perjalanan "Merdeka Night" konvoi berkereta tujuan ke tempat yang sama tapi ke garisan mula ikut sesuka hati driver kereta masing-masing.   Kali ini sekali lagi mengikuti rombongan suami adik-beradik berkonvoi ke Aloq Staq untuk menghadiri majlis pernikahan pada hari merdeka 31hb Ogos dan resepsi perkahwinan pada 1hb Sept 2012 anak buah suami ~ fid fathir.

bahagia..
Pecutan kereta suami membuatkan kaki kanan saya amat lenguh menekan virtual brek sekuat hati dengan harapan agar kelajuan kereta menderu sedikit kendur.  Huh... bermimpilah di malam hari jika ia menjadi kenyataan!!..  dan akhirnya mengambil keputusan untuk memejamkan mata dari melihat pecutan kilat ala Michael Schumacher suami saya itu.  Berhenti sebentar di Tapah untuk sembahyang isya' sambil mengambil kesempatan mendengar dentum dentam bunyi mercun dan bunga api sempena hari kemerdekaan tengah malam itu.  Alhamdulillah... 55 tahun sudah kita menikmati kemerdekaan tanpa ada kekacauan dan hidup aman makmur dengan masyarakat majmuk ini. Walaupun ada yang tidak suka dengan keharmonian ini   kerana terdapatnya kepincangan2 yang berleluasa di sana sini namun beranikah kita untuk menukar pemerintahan kepada pemerintahan lain yang belum menunjukkan apa-apa kejayaan positif demi bangsa, agama dan negara? 

Jalur Gemilang
Beranikah kita untuk melihat masa depan anak-anak kita nanti yang sentiasa hidup dengan demonstrasi jalanan (dibenarkan oleh pemerintah baru katanyalah) untuk menyuarakan perasaan tidak puas hati dan untuk mendapatkan apa yang dihajati. Memijak-mijak gambar pemimpin malah menukar bendera kebangsaan sewenang2nya bila sudah membenci.  Budaya memberontak inilah yang bakal memerintah kita nanti.  Melupakan bagaimana susahnya untuk mendapatkan kemerdekaan.  Demi politik sanggup buat apa sahaja.  Astaghfirullah...tidak seperti kita yang berbahagia dapat bermain teng teng, konda kondi, polis sentri tanpa ada gangguan seperti ini.  Sanggupkah kita meihat cucu-cucu kita yang sudah tidak punya tanah lagi untuk bermain konda kondi kerana semua tanah-tanah ini ketika itu adalah kepunyaan bangsa lain .  Kita berhak untuk memilih tetapi buatlah dengan pilihan yang bijak.  Akibat benci dan mual dengan segelintir pihak, kita gadaikan maruah bangsa, agama dan negara kita demi untuk memudahkan cita-cita orang lain yang rasa teringin sangat ke Putrajaya.   The choices are ours.  Jangan sudah terhantuk baru tengadah.. anak kecil main api.   Berfikirlah dengan tenang...

Kami tiba ke destinasi dengan selamatnya "syukur alhamdulillah..." ketika hari menginjak subuh.  Majlis pernikahan berjalan sempurna di Masjid Al Bukhary yang terletak di Jalan Langgar sebelum solat asar pada petang hari kemerdekaan.    Hari itu terdapat 4 pasangan yang bakal dinikahkan.  MasyaAllah... masjid ini begitu stunning sekali architecturenya yang mengambil sempena kehebatan madrasah2 Uzbekiztan yang terletak di Samarkand.   Dalam perjalanan pulang selepas majlis pernikahan, kami melintasi sebuah lagi masjid yang begitu outstanding juga architecturenya iaitu Masjid Zahir yang terserlah ke Moorish -annya di zaman kolonial ketika itu.  Pernikahan ini seterusnya  diraikan dengan majlis minum petang di rumah pengantin perempuan di Taman Alor Malai.  All the best for the bride  and groom... semoga hidup bahagia, rukun dan damai dalam keberkatan dan limpah rahmat dari Allah swt hingga ke akhir hayat... amin...

what a stunning archi ! ~ Masjid Al Bukhary
Ateh bersama all her master pieces.. the hantarans..
sila ke atas untuk sesiapa yang nak menikah lagi ya..oops!

terpegun pak teh dengan gahnya masjid Al Bukhary yang indah ini
 lepas ni kene tunggu 4 tahun 1/2  lagi baru kak long balik... insyaAllah...
pi mana?... hehehe.. usai majlis nikah

Firman Allah swt :-

" Wahai sekalian manusia! Bertakwalah kepad Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam) dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya iaitu Hawa) dan juga yang membiakkan dari keduanya zuriat keturunan, lelaki dan perempuan yang ramai dan bertakwalah kepada Allah swt yang kamu selalu meminta dengan menyebut-nyebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah swt sentiasa memerhati (mengawas) kamu."

Surah An Nisaa : Ayat 1

Ke Utara seperti selalunya tidak akan sempurna tanpa ke Penang mencari buah berangan dan Nasi Kandar Line Clear, ke Bukit Kayu Hitam mencari coklat "free duty", ke Wang Kelian mencari sedara mara di seberang sempadan Thailand..hihihi... dan memang seharusnya pergi ke Padang Besar seperti kami untuk melepaskan gian setelah penat memandu.  Kiranya seperti imbuhan a.k.a bonus tambahanle...  jangan tanya apa yang dibeli... tipulah jika kami kata "tak beli apa-apa.." hehehe.. malam sebelumnya kami juga mengambil kesempatan untuk ke Up Town yang beroperasi di Stadium Darul Aman. Dan keesokannya sempat juga ke souq al bukhary dan pasaraya Giant  yang terletak bersebelahan dengan  kompleks Al Bukhary.  Bak kata kak long sebenarnya ejaan souq ialah sour tetapi telah di Kedahkan... huruf R digantikan dengan Q... hmm.. ialah tu!   Kemudian dari Padang Besar ke Arau, Perlis untuk singgah sebentar ke rumah Azlina dan YB Zairul.  Entah bila dapat bertemu lagi...
bertemu sahabat yang sukar dicari ganti  ~ Up Town di Stadium Darul Aman
one of the kasut to bring back to Egypt  ~ at Padang Besar
sempat singgah sebentar di rumah Lina di Arau, Perlis otw back..
Perjalanan pulang dipandu bergilir-gilir di antara mr hubby dan kak long menjadikan pemanduan berjalan lancar hingga tiba ke destinasi di Klang pada pukul 4 pagi.  Sebelum itu, kak long, een dan saya berhenti seketika untuk menikmati bihun sup utara dan nasi lemak bungkus segera di R&R Gurun sementara suami dan anak2 yang lain menjamu mata (tidoq) di dalam kereta untuk melepaskan lelah.   Burger segera juga dibungkus untuk santapan mereka pabila terjaga nanti..   Sesungguhnya memori kenangan indah di hari perkahwinan bersejarah ini akan sentiasa dikenang sepanjang hayat.

acara menganyam ketupat untuk majlis Yong Anum pula nanti

sweet coconut candy ala manisan bingkisan dari  pengantin perempuan

abang (sebutan ownself ) and best buddy (cousin) Bob..  

nanti mai Pendang lagi no.. eh shilap.. mai Utara ya! kata Miss Fadya


uncles and aunties with bapak and mak pengantin lelaki

"Ataaam... doq diam2.. nanti gambaq gegaq.. ha.. kan dah kata.. Gegaq!! "  say  Ms  Fadya
terima kasih buah keluaq.. marshmellow ada lagi taq?..amboi! kat Klang sekilo RM40 nih..

S E L A M A T   M E N Y A M B U T    H A R I   M E R D E K A   55   T A H U N