Friday, 28 December 2012

Asam Pedas Royale Bintang

Salam Jumaat yang penuh barokah.. Di sana sudah lunch? Di sini belum lagi..  melayan perut berghazal  sementara tunggu  "the only one abang" solat Jumaat kat depan Masjid Bt 4 ni.. (sayup-sayup dengar juga khutbah yang bertajuk ~ Bapak tunggak keluarga bahagia rasanyalah tapi tak berapa clear sangat) sambil-sambil tu  marilah kita menjamu mata ..

Gulai Asam Pedas ikan merah + brinjal + lady finger...
Verdict :   menyengat gila... sangat recommended untuk  makan di sini... tapi untuk yang tak tahan pedas, lupakanlah sahaja... nanti menangis-nangis pulak sambil makan.. ai tak bertanggungjawab..   ha ha ha..
Harga semangkuk gulai satu bekas ni RM25.. (kalau tak silap..) kalau makan 3 - 4 orang sangat berbaloi.  Masa ni teringatlah kat anak-anak dara kita kak long dan kak ngah dan emak-emak kita.. makan apa kah dema hari ni? hmmm...

Ox's Tail Soup...
Verdict :  Nyammmm.... dagingnya lembut berperisa..  kakak sangat suka.  " Kakak habiskan iya ayah... " kata kakak

Udang bercili.. not bad.. makan seekor aja sebab busy ngan asam pedas ai tu..

Menu wajib : Kailan ikan masin.. segar

Ayah hiaskan pinggan dia untuk posting mak.. sporting lelaki ai ni.. hehehe..

Ni "my plate".. taklah sehebat dekorasi pakwe atas tu..hihihi.. Bismillahirrohman nirroh him...

Cukup untuk 3-4 orang makan yang tak berapa gelojoh dan makan berhemah..hehehe

Alhamdulillah..  hillazi at to a' mana wa sa ko na wa ja a' lana minal mus li min... amin




My favourite drink besides sky juice

Pink Guava for her

As usual.. kway teow untuk Nur Amira Izreena

Abang pun... 

Verdict :  Bolehlah...

Kalau menginap di Royale Bintang Hotel.. jangan lupa mampir di Asam Pedas.. kebanyakan makanan yang di order di masak di dapur hotel ini.
Sambil makan tu kita akan didendangkan dengan lagu-lagu klasik dan in trend..  lagu berhantu "Fly me to the moon" by Frank Sinatra pun ada... layannn....

Asam Podeh.. memang podeh berdengung..

Saxophone's man ni akan berjalan sambil mengalunkan irama mendayu "killer  tune" dia... standing ovationlah untuk dia.. (dah memang pengunjung kat depan tu berdiri da..)  clap..clap..


Sup Ayam sedang boiling versi Ox's Tail Soup
 Actually, hari tu.. sup ekor kat Asam Pedas Royale Bintang tu tersangatlah sedap so.. few days after , bila terkenangkan kesedapannya , saya buatlah untuk lunch..  As usual.. memang jarang (sekali aja kot..) beli ekor lembu mentah ni.. yang ada kat freezer ni cuma ayam, ikan, udang, ayam dan ayam sahaja.  So sup ayam ajalah.  Rasanya bolehlah...memang tak boleh lawan Royale Bintanglah kan.. dia sup ekor lembu , ai cuma ayam biasa... hmmm..  ni ai bagi resepi yang senang sangat ni.. tumiskan bawang putih ketuk sampai naik bau.. dan campakkan cili api di pecah-pecahkan barang segenggam (the more the merrier..), bubuh air banyak mana ikut suka, stok ayam,  tomato yang dibelah baji.. bila dah boil, campak potongan ayam kecil-kecil.. serai , halia muda yang dihiris-hiris, batang celery di hiris kecil .. garam ikut rasa... bila nak dihidangkan tu... tabur daun sup cincang dan bawang merah goreng dan last.. jangan lupa perah asam limau kasturi.. mwahhh!  Untuk yang tiada idea nak masak menu yang remeh-remeh bagai tu.. masak sup  ajalah yang paling simple ya.. tapi kalau ada ekor lembu atau daging lembu adalah lebih ngamm dengan sup pedas seperti ini.. sekadar cadangan

Walau apapun.. ikan kerisi goreng berlada is still the best.. hahaha... jangan marah!
Amacam?  Actually hari ni untuk sarapan saya fried nasi sahaja  + ikan bilis garing.   Menu utama  lunch kami ialah sambal tempoyak udang + petai... belum lunch lagi so tak boleh "upload" gambar... sekian

SELAMAT MENJAMU SELERA

Thursday, 27 December 2012

Acuan silikon.. apa tu?

Sebenarnya dah lama nak bawa anak-anak ke BBW untuk tengok buku-buku yang dikatakan tersangatlah murah tu.  Ada pula  yang kata buku-buku ni dijual dengan harga yang murah a.k.a " tongkang pecah " alias " kapal karam "  (apalah sure basahkan..) alias " lori gula terbalik " adalah di atas misi "missionary" .. dan segala profit akan disalurkan kepada manfaat mereka.  Walau apapun bagi yang telah membeli anggaplah buku-buku yang murah ini sebagai satu sumber mencari pengetahuan dan pendidikan yang berbaloi.  Dah potongan harganya murahkan... Untung dan berjimat.   Nasib baiklah tak ada yang merajuk sebab emak engkau ini asyik berbelah bahagi sama ada nak pergi atau tidak.. hhhh.. selamat membaca!

Tak ke BBW kita ke MPH ajalah ya... atleast kita ke kedai buku.  Berjam-jam di MPH di The Curve dan membawa  pulang buku pilihan masing-masing, sekurang-kurangnya  tidak ada yang komplen.  Alang-alang ke MPH kita ke IKEA lah pulak ya ayah...  iya kata ayah.  Sukanya hati emak engkau.. alhamdulillah.. dah lama tak ke IKEA .. tentulah rindu.. 

get ready dengan sebiji bakul dengan senyuman meleret.. at MPH

Takut hilang aja si kecil ni.. semua tempat nak pergi.  Baca buku diam-diam dahlah..

Jom.. jom

comel aje mangkuk tu kan.. mak nampak semuanya dah comel bila kat IKEA.. heee..

Hajat hati nak beli rak buku inilah... cantik dan mesra mata.  Rak buku kat bilik belakang tu dah over loaded da... macam nak rebah. . Buku-buku dah merata atas lemari tu ayah.. ehem!

Dua orang ni dah naik penat.. nasib baik ada banyak sofa empuk tu.. ehehe.. terimakasih kerana bertabah melayan emak nih!

Ni memang best.. mommy ambil gambar aja.. nanti ayah  buatkan ya.. betul ni? betul  ni? ??

Inilah yang di cari-cari... silikon mould .. apa??.. no no no.. ni bukan silikon untuk membesarkan itu ya.. hhehe... apakah? ni silikon mould untuk acuan cup cakes

Inilah yang paaaaling saya cari-cari.  Silikon mould yang boleh tahan kepanasan sampai 250 deg Celcius.  Bakar kek dalam oven guarantee tak cair.. katanya.   Acuan kek bulat Prestige saya dah tinggal satu aja.. yang lain dah buang sebab ada yang dah berkarat dan calar-balar.  Dah lama sangat..  Apa lagi.. nak ambil tak?  hmmm... nampak tak cantik lah pulak mould dia.. what say you?

Dah malam Krismas da.. sempat lagi nak tolong decorate..

tak beli apa sangat.. sebab kereta parking dekat e-Curve.. jauh tu.. nanti senget nak angkat barang.. senget? apa tu? hahaha...

Inilah idaman hatiku... Kitchen Aid a.k.a KA ... kenapalah mahal sangat nih.. RM2775.. MashaAllah..  kalau  beli kat US  direct ni sure lagi murah.. hmmm.. made in China ada tak?  
Disebabkan sedar tak sedar hari dah beransur malam terpaksalah kami beransur pulang.  Namun di hati kecil ni masih rasa terkilan kerana tak sempat berlama-lama disini membuat survey.  Kena survey dulu barulah boleh beli.  Tip penting :  Tengok sekali dulu barang yang diminati tu.. lepas tu pusing dua tiga kali.  Kalau masih happening.. belilah tapi bila pikir semula adakah worth buying it sedangkan rumah dah penuh sesak dengan segala "bric a brac " yang jarang digunakan  maka hentikanlah... belilah yang benar-benar diperlukan to make it worth buying... amacam? cakap tak serupa bikin.. hehehe.. ate.. dah berkenan!

All about pancakes.. comel!
SEHINGGA  BERTEMU LAGI

Monday, 24 December 2012

Fraser's Hill - Mabuk Bunga Pt 3

Ketika arwah abah bertugas sebagai tukang kayu JKR, abah memang selalu naik turun ke sempadan berdekatan Fraser's Hill ini kerana ditugaskan membuat berbagai-bagai kerja pertukangan di rumah rehat kerajaan Negeri Selangor dan Istana Selangor di Gap. 

Berbagai spesis bunga-bungaan dari atas bukit di bawa balik untuk emak tanam di halaman rumah. Alhamdulillah.. dengan izin Allah swt, emak pula bagilah apa sahaja benih bunga waima benih pokok pun akan tumbuh melata di tanah kami. Tangan sejuk orang kata.. Ada bunga ros, carnation, daisy, bunga taik ayam (hee..), tomato, jambu air, nangka, durian (??) dll. 

Teringat juga ketika itu pagar rumah kami juga diperbuat dari kayu dan dicat warna putih. Like English Cottage you... tapi cottage ala rumah teres da.. hehehe... 

Alhamdulillah.. cantiknya halaman rumah saya masa tu.. 


SubhanaAllah.. what a wonderful colors!













peace...











di celah-celah bunga











mengancam!
Masha Allah... mabuk bunga di sorga bunga. Kalaulah dekat sangat dan mempunyai masa yang panjang, rata saya berjalan untuk mengutip kenangan indah untuk diabadikan dalam koleksi berharga bersama bunga-bungaan yang indah. 

Namun kesempatan yang seketika ini cukuplah dengan ucapan :

" Ya ha na na.. Betapa beruntungnya kami.. Syukur Alhamdulillah.." 

Our greatest flower's lover at home. Minggu lepas berhajat membawa emak balik tapi emak kata tak puas lagi duduk di rumahnya. Kalau tidak boleh kita ke Fraser's Hill kan mak? mak kata " sejuk... mak tak tahan.. " hhh.. hibanya..

Dan di dalam kita melihat keindahan bumi dan tumbuh-tumbuhan itu kita dapat membaca firman Allah swt yang bermaksud :



" Dan Kami hamparkan bumi itu dan Kami tumbuhkan padanya segala macam tanaman yang indah dipandang mata. " (Qaaf : 7)



" Dan yang menurunkan air untukmu dari langit, lalu Kami tumbuhkan dengan air itu kebun-kebun yang berpemandangan indah. " (Al Naml : 60)


INDAHNYA CIPTAAN ALLAH SWT