Wednesday, 27 March 2013

Cameron Highlands ~ ke Puncak Boh Pt 3


JOM ke puncak Boh! 

Jalan yang kecil dan berliku-liku di selangi bunyi hon kereta sayup bersahut-sahutan menjadikan "a little trip" ke puncak Boh ini sangat "adventure".. namun sebenarnya ia melatih si pemandu supaya memperbanyakkan sabar serta  lebih bertolak ansur dalam perjalanan penuh liku ini dan kesabaran ini akan terus menerus diuji tahap kesabarannya hinggalah sampai ke kemuncaknya.. Puncak Boh ya! 

Langit agak mendung
jauhnya.. sayup bawah tu

sayup di bawah.. tea boh centre
 
mak penat lerr kakak.. sila lihat "trail" disebelah kiri tu.. jauh!


ada kudrat lagi nak panjat bukit..huhuhu
dah panas balik pulak..

peace!

mari panaskan badan.. mak mengeram

loncat jangan tak loncat

1  2  3  lompat!

Alhamdulillah..berjaya juga kitakan bang... 
clap! clap! clap! (visual effect)

tarik nafas dulu... sila kempiskan perut.. muda lagi 10 tahun.. amin... hehehe


Leonardo DiCaprio dan Kate Winslet gamaknya..


Aikk... ombak rindu ke .. Titanic ni?







Acara tiup bunga lalang

Wow!

nice eh?

All in the family

patung-patung

Heaven of the Earth.. Een floating..heehee


Ingin merasakan kepenatan memanjat puncak Boh ini? Cubalah... in sha Allah... setelah penat mendaki, een dan abang berjaya sampai dulu ke kemuncaknya.  Kami peserta yang seterusnya "no worry" akan sampai juga.. sebenarnya kaki dah cramp sangat tetapi dengan tekad yang kuat.. berjaya juga sampai dengan berjubah bagai..hehhehe..

Pesanan ikhlas buat diri sendiri dan semua yang sudi singgah di laman nurani saya ini.  Jemputlah..

Firman Allah swt :

" Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya. "
~ Surah Hud ayat 15

" Sesiapa yang berusaha dengan tujuan mendapat faedah akhirat.  Kami akan memberinya mendapat tambahan kepada faedah ditujunya itu. "
~ Surah Assyura ayat 20

" Dan sesiapa yang berbuat demikian dengan tujuan mendapat keredhaan Allah swt, maka sudah tentu Kami akan memberikan kepadanya pahala yang besar "
~ Surah An-Nisa' ayat 114


IN SHA ALLAH

Wednesday, 13 March 2013

Cameron Highlands - JOM mengeteh Pt 2

Bunga loceng yang sangat " cool "
Penggemar-penggemar air teh sekalian (tak kiralah teh ke, teh O ke hatta teh ais limau ke )   sambil kita mencuci mata melihat keindahan alam yang dipenuhi dan ditumbuhi dengan pohon-pohon teh, sebenarnya sesiapa yang berkaca mata merasakan pemandangan ladang teh yang hijau beralun  ini  merupakan terapi mata.  Mata yang segar membuatkan pandangan kita lebih tajam dan mengurangkan sakit kepala.  Cubalah!

Surau yang dikelilingi oleh banjaran dedaun teh di kaki bukit Boh Plantation
Dihadapan rumah pekerja-pekerja ladang

Pekerja ladang yang bekerja semasa public holiday dibayar gaji "triple"..wah..... pokcik kayo

Mereka menggunakan tali besi untuk mengangkut bakul yang berisi daun teh dari lereng-lereng bukit di atas  itu  untuk turun ke bawah.. awesome sangat!

Daun-daun teh yang telah dipetik ini dikumpulkan dan dimasukkan ke dalam guni

proses pengumpulan

Longgokan daun teh

Ni bukan daun teh ya...
Kita sarapan dulu ya.. sebelum masuk kerja

Scone yang sedap dimakan panas-panas

Jemput makan

with lots of butter and strawberry jam

yummeh!

Seketul seorang tak cukup.. kena tambah berketul-ketul.. JOM baking sendiri.. tak susah mende.  Dulu2 zaman sekolah menengah tingkatan satu pun dah belajar buat scone ni... apa ade hal! (cakap besar.. sampai sekarang tak buat2 lagi.. huhuhu)

Tea time at Garden Tea

Tengok ayah borong banyak bungkus... hehehe... ketagih teh! caffeine tu... stock untuk beberapa minggu

Green tea pun ada
Eh! mak ada baby botak sapa ni?.. hahaha... nostalgia dulu2 kala "once upon a time.." een pun dah makan scone kat atas ni.. Ma sha Allah.. "shomel tak saya?" kata een.. " tak... mak lagi shomel! " kata mak... heeeeee... "comel tak kak ton? "... tiba-tiba... hehehe
same spot as it was before years back.. mengeteh!
JOM kita melawat kilang pemprosesan teh




Wah... seronoknya masuk kilang
bersama kakak



Kebetulan ada sekumpulan "bikers" yang mendapat permit untuk melawat kilang ini so para pelawat yang ada sama dijemput masuk juga.. 


Bau daun teh amat menerujakan... mengekori dan menusuk hidung kami di sepanjang perjalanan 







Pengalaman masuk ke kilang pembuatan teh merupakan pencerahan kepada anak-anak saya untuk mengetahui dengan lebih mendalam bagaimana daun teh diproses.  Menarik kan?  Berjumpa lagi di keluaran Cameron Highlands seterusnya...

PERJALANAN ITU INDAH