Monday, 26 January 2015

You say good morning. When it's midnight in Wolves

As salam

You say good morning here. When it's midnight over there.

Waktu di UK lambat 8 jam dari kita. Contohnya kita dah sembahyang raya di sini.. di sana baru nak tidur lepas penat rebus ketupat. kehkehkeh.. gitulah!


Time difference between Wolverhampton, United Kingdom and Kuala Lumpur, Malaysia

Wolverhampton is 8 hours behind Kuala Lumpur.
eg :
Time in Wolverhampton 12:24 AM
Monday, January 26, 2015 

Time in Kuala Lumpur 08:24 AM
Monday, January 26, 2015

Ini kisah lama di Wolves.  Nak belanja cerita lama memori lama hari ini   :)

Pertama kali menjejakkan kaki di bumi Wolves, kami  mengambil keputusan untuk tidur di hotel. Wulfrun Hotel terletak berdekatan dengan stesen bas.  Tak larat nak heret beg2 bagai ni dah..  

Letih mengharungi kerenah dua orang anak kecil setelah melalui perjalanan udara selama 13 jam dan kemudian menaiki bas dalam perjalanan yang panjang pula dari Heathrow ke Wolverhampton memanglah amat melelahkan .. jangan cakaplah.   

Kakngah meragam almost all the time dan tidur acah-acah aja tak lena lama..  "never sleep" mak ngan ayah nih.  So..  there we were .. welcome to London with a zombi look a like mummy and daddy sebab tak cukup tidor.. huhuhu.. T_T

Akibat keletihan dan ditambah pula dengan cuaca yang amat sejuk..  menginap dihotel adalah perkara  terbaik untuk dilakukan sebelum kami menghubungi mana2 nombor telefon yang perlu dihubungi di sana. For two days we won't  figure out what is the time zones is and we won't bother others.   Bangun untuk makan, solat, buat susu dan tidur semula Jet lagged!  katanya.

Kami dikejutkan dari tidur oleh manager hotel yang memanggil secara berbisik di sebelah katil kami dengan penuh hormatnya. Subhanaallah..walhamdulillah.. walaa ila haillallah wallah hu akbar.. Tanjat mak oooiii!. 

Tidur nyenyak a.k.a tidur mati adalah anugerah luarbiasa bagi kami yang keletihan.   Manager mat salleh yang sebaya "the man from uncle" itu terpaksa membuka pintu bilik kami dengan kunci pendua setelah di ketuk berkali2 tanpa ada jawapan.   

Panik  dia " What happen to this family" katanya mungkin.  Tidur tak bangun2..  hahhaha.. kenangan oh kenangan.  Astaghfirulllah hal azim..

Kami pernah menginap di rumah bujang pelajar2 lelaki sebelum mendapat rumah sewa selama 2 minggu.  Masih segar diingatan dengan budi baik adik2 ini semua yang berusaha membuatkan kami selesa untuk menumpang bersama mereka. Hampir setiap malam ada sahaja pelajar bujang yang menjemput kami untuk makan di rumah mereka.  Ketika itu belum ada lagi pelajar yang berkeluarga tinggal di Wolves. Jazakallahu khair kepada adik2 semua.  Jasamu akan senantiasa dikenang.

Sebenarnya kami perlu bertemu dengan seorang sahabat "orang Melayu" kita yang telah lama menetap dan bekerja di Wolves.  Beliau merupakan sahabat kepada kenalan kami yang pernah belajar di England sebelum ini. Beliau ini merupakan seorang arkitek dan telah berkahwin dengan wanita Inggeris  rakyat tempatan. 

Beliaulah yang berusaha mendapatkan rumah sewa untuk kami.  Pasangan suami isteri yang baik budi ini telah begitu bersusah payah membekalkan barangan rumah dari cawan ke pinggan ke sudu garfu hinggalah ke sarung bantal ke cadar. Jazakallahu khair kepada mereka berdua.    

Sedikit cerita tentang bagaimana beliau  dan isterinya bertemu jodoh.  Rupanya mereka berdua adalah jiran sebelah rumah.  Kalau jodoh tidak ke manakan... berjodoh dengan seorang jururawat Inggeris.  Kelas gitu!  Mereka juga senantiasa di dalam ingatan kami berdua.

Rumah pertama yang kami sewa adalah kepunyaan Mr Harjimal.  Di sini rata2 rumah sewa adalah kepunyaan orang2 berketurunan India yang telah lama bermastautin di sini. Pernah baca sejarah tentang Syarikat Hindia Timur Inggeris atau British East India Company.  Inilah tinggalan kesannya dari syarikat ini di England.  

Orang mendatang dari negara luar yang rajin dan berusaha lebih akan mengecapi kesenangan di negara orang.  Bijak seperti Mr Hajirmal ini akan mempunyai banyak rumah sewa.  Kiranya beliau merupakan sumber inspirasi kepada en suami dan anda semua perlu mengikuti jejak langkahnya ya anak-anak..

Bangsa Pakistan dan India merupakan warga Asia yang paling ramai tinggal di Wolves ini. Shah Rukh Khan, Amir Khan, Salman Khan, Juhi Chawla, Pretty Zinta merata2. Percayalah. Kebanyakannya cantik2 dan hensem belaka.. exaggerate mak hang ni! hihihi.. :)

Moral:  Samalah di Malaysia ni dek non... tak payah bagi contoh ya.  Lagi terang tak payah bersuluh.  Amboi... pepatah Melayu cikgu Murni dah..  

Namun kami hanya menetap di rumah sewa ini tak sampai sebulan sahaja.  Rumah teres lama dua tingkat yang agak menggerunkan.  Rumahnya memang besar.  Dari tingkat bawah untuk menuju ke dapur terpaksa melalui lorong yang panjang.  

Mempunyai tiga buah bilik yang besar di tingkat atas tetapi untuk menuju ke setiap bilik ke bilik perlu melalui lorong2 yang panjang juga. Rumah lama yang mempunyai pendiang api atau "fire place" dan serombong asap di setiap bilik.   Di setiap bilik mempunyai pintu rahsia untuk ruang ke bawah tanah ???...  gempak aja nih! :)

Rumahnya lengkap "fully furnished" kata mat salleh.  Kami cuma membawa beg pakaian sahaja. So kenapa pindah? huhuhu... meh dengar cerita yang tak habis lagi ni.  Ini senarai pendeknya.. :p
  1. Sistem bil elektrik menggunakan sistem token. Haruslah ke pejabat pos atau ke MEB (macam TNB untuk membeli kad token) Kad token ini akan kita cucuk ke meter di rumah barulah elektrik akan berfungsi. Cer tiba2 kad token habis... maka bergelaplah kita. Kenalah sentiasa simpan "extra card".  Menyusahkan kiranya..
  2. Hanya satu bilik air terletak jauh dihujung dapur dengan pemanas airnya menggunakan sistem boiler. Bila habis air panas di dalam tangki harus menunggu air untuk panas semula. Dahlah sejuk bukan main.. nak menunggu lagi air panas penuh dalam tangki. Oh no... Apatah lagi dengan anak2 yang masih kecil. Harus membawa baldi dan bekalan air setiap kali untuk naik tidur di bilik.  Namun bath tubnya sangat teguh dan besar that i can't denied.. hmmm..
  3. Tiada saluran pemanas elektrik dipasang di dinding seluruh rumah. Hanya pemanas elektrik yang mudah alih sahaja.  Siang malam berbaju tebal. Pendiang api pun macam sudah lama tidak digunakan. Nak cari kayu api lagi, nak cari kayu.. nak cari kayu lagi..hahaha.. ni ceritera melebih2..  
  4. Jarak ke universiti yang agak jauh. Kesian kat en suami i yang mr perfect 10 tu nak berjalan jauh... (amboi.. dah bagi perfect 10 tu! Ada apa2 ke ni.. hheeee) Masa tu belum ada kereta lagi.
  5. Jiran di sebelah yang asyik bergaduh begitu kerap di waktu malam. Mabuk2 dan dinding sebelah seperti hendak runtuh dengan berbagai "action sound effect"nya. Satu malam kami terdengar bunyi letupan pistol tetapi keesokan harinya seperti tiada apa-apa yang berlaku. Haiya.... hairan bin ajaib!
  6. Jarak kubur dengan rumah yang terlalu dekat. Bukan tanah perkuburan Islam ya. Mind you... ini kubur mat salleh. Memanglah satu hal.. Allah hu akbar! "Creepy feeling" untuk ke bilik2 menempuh lorong2 yang panjang seolah2 seperti ada sesuatu yang berdiri di sini sana situ.. tunggu masa nak menjelma sahaja. Penakut gila masa tu apatah lagi dengan fenomena filem "Nightmare in Elm Street" sedang bermaharajalela ketika itu. Dahlah anak2 masih kecil dan suami pula lambat balik kerana universiti jauh.. huhuhu... maka haruslah kita pindah!
Namun setiap yang kita tak suka itu tentulah ada kelebihannya juga.   Kelebihannya ialah sewa rumah ini tersangatlah murah. Terdapat klinik kesihatan yang dekat di depan mata dan kedai-kedai runcit yang berdekatan dan anak2 jiran yang baik.
Hannah dan Emma 
Hannah dan kaklong
Happy dapat bermain di luar rumah
Jiran kami yang ada "action sound effect" itu ialah parent kepada Emma dan Hannah (foto di atas). Mereka berdua sering mengetuk pintu untuk mengajak kaklong dan kakngah bermain usai pulang dari sekolah. 

Mereka akan bermain di belakang rumah yang dipenuhi semak samun sampai comot dan kotor. Dan suka sangat mendokong kakngah membuatkan emak tersangat risau dan terpaksa turut menemankan mereka bermain dalam kesejukan di luar rumah. Apa khabar agaknya mereka berdua sekarang. Kami tidak ke sana lagi setelah berpindah dari situ.

Namun murah bagaimana pun sewanya... jika tiada pemanas elektrik di pasang di seluruh rumah. Baiklah kita pindah... takut beku a.k.a gangren kalau tertidur lama.  huhuhu..

Nanti kita sambung story lagi dalam entri berikutnya.  Rumah sewa pertama kami ini terletak di Merridale St West.  Takde tetamu yang datang lagi kecuali our landlord Mr Hajirmal.. huhuhu.. 

Tunggu untuk berikutnya dalam entri rumah sewa kedua, rumah sewa ketiga dan akhirnya entri rumah sewa yang ke empat bersama tetamu2 istimewa sebelum kami pulang ke tanahair for good .. :)

Berapa banyak rumah sewa daaa?  :D


Merridale St West.. Rumah kami di tengah2.
 Foto ehsan GSV

TILL WE MEET AGAIN

Wednesday, 21 January 2015

JOM Western di Tupai Tupai!

As salaam

Dah lama tak review food apa yang kita makan. Dah pagi menu nasi lemak.. tengahari pun nasi lemak juga.  Apa kata bila malam kita JOM Western pula!

Dalam keadaan hujan lebat mencurah2 di Shah Alam (tahap boleh banjir kalau berlarutan selama 2 jam) kami meredah juga mencari tempat makan yang sedap.  

Syukur alhamdulillah.. Belanja makan sempena kakak berjaya masuk ke kelas idamannya.  Kita celebrate lah sikit walau pun tanpa abang.  Abang boleh claim "rain check" later ok...

Ayah tanya: "Nak makan di mana?"  
Mak kata :   "Kita makan western di LG* nak?"
Kakak kata: " Taknaklah... kita cuba di tempat lain pula"
Ms little :     " I follow aje"

Dah masuk dan ambil parking ke LG dah.  Last2 kita keluar balik.  Namun nak mencari parking ke Restoran Tupai Tupai di Seksyen 13 Shah Alam ni dalam hujan memanglah satu hal.  Semua parking penuh!  Memang patut pun penuh... hmmm

Tak menyesal bersusah payah cari parking dan dapat tempat parking jauh. Sirloin ni sepinggan besar ialah RM22.80 sahaja.  Berbaloi-baloi. Next time ajaklah kazen2 awak makan kat sini sahaja oh kak chik!   
Mode: Kenyang perut suka hati :p

Enjoynya... 

Mix Grill RM28.80.  Farm Ville indeed.  Cukup se reban dan se kandang katanya.  Mix of grill ayam, kambing, lembu dan sosej.  Dan telur mata sapi bentuk "love" gitu... 
Verdict : Sangat sesuai untuk makan beradap pengantin. Just a big plate each for all at "meja pengantin" .  Good idea eh?

Sangat recommended.  Next time sila order.. Lamb Chop.  RM19.80 a big plate.  
Mode : Very succulent.. mamma mia!
Apa 'succulent' tu mak? 
Maknanya..'Tasty, juicy and tender.' 
Haish! menitik air liurku.. 

Cheers! Alhamdulillah.. Jus buah : Epal Asam Boi, Fresh Orange, Sour Sop RM4 @ dan Carrot Susu RM5.50 segelas.

Di sini juga ada hidangan ala-carte dan steam boat.  Next time in sha Allah kalau datang lagi.. we should try it.

Verdict :  Sebenarnya kalau inginkan masakan barat daging bergrill bagai ini, sos  yang sedap memainkan peranan yang penting.  Bak kata Pak Hang "Lagu + irama = tak dapat dipisahkan". Begitulah juga dengan hidangan grill ini.   Sos + daging yang lembut = Barulah ngammm...

Sos lada hitamnya memang sedap. Namun kami tidak pula mencuba sos cendawannya. Hidangan salad dengan sayur2 yang segar. Begitu juga dengan kentang putar yang terserlah rasa "home made"nya.

Saiz hidangan yang mengenyangkan dengan harga yang berbaloi.  Apatah lagi mak terpaksa pulun semua salad2nya sebab bebudak ni kan semuanya alergik sayuran.  Motto : Elakkan pembaziran. Sabar je lah.. hahhaha  

Kita datang nak makan. Bukan nak hanya merasa-rasa... you know what i mean. You don't know?  Haish.. maknanya dah makan kenyang, balik rumah tak payahlah bukak periuk lagi.

Namun seperti biasa, selera kita semua tak semestinya sama.  Sedap pada saya tak tentulah juga sedap pada tekak anda.

Untuk yang teruja*  Alamat rumah makan ini ialah Restoran Tupai Tupai No.2, Jalan Lompat Tinggi, 13/33 Seksyen 13, Shah Alam.

*Ini bukan iklan berbayar ya..

Nota : Penulisan entri yang perlahan akibat kekangan masa dan komitment pada diri dan keluarga. Untuk anak2 yang merindui sila follow instagram mommy ya! Mudah...




SEMOGA SETIAP URUSAN KITA DIPERMUDAHKAN
AAMIINNN..

Tuesday, 6 January 2015

Banjir BESAR! Bantulah ..


Assalam

Hi!  Apa khabar?  :)
Semoga pembaca semua berada di dalam keadaan sihat wal afiat dan senantiasa berada di dalam redho-Nya.  Aaminnn... 
  

Belum terlambat untuk mengucapkan Salam Tahun Masihi 2015 dan juga Salam Maulidur Rasul untuk mengingati dan meraikan junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW pada 12 Rabiul Awal 1436H yang baru sahaja berlalu. 

Lihat siapa yang kita cinta dan kita kenal siapa kita.  #RefleksiDiri #CintaRasulullah

Peristiwa banjir BESAR luar jangkaan melanda negara kita terutamanya di negeri2 di Pantai Timur khususnya dan merata  di sana sini di negeri2 yang lain amnya.  Juga di negara jiran tetangga kita. Banjir memang berlaku saban tahun tetapi kali ini limpahan dan gelodak airnya memang tidak mampu ditangani oleh manusia biasa.  

Allah hu Akbar!! Hanya bantuan kemanusiaan dan doa berterusan ke hadrat yang esa diperlukan untuk membantu mangsa2 ini. Kasihan.  Hari ini hari mereka... hari kita??????

Membayangkan di manakah mereka ketika itu? Kini jika air banjir ini surut bagaimanakah keadaannya untuk segera pulih seperti dahulu. Kemusnahan yang sukar untuk dibaik pulih dalam waktu yang singkat.  Gambar ihsan Google


Aaminn...
Hulurkanlah bantuan kepada tabung2 bantuan bencana seperti ini
Dan pastikan bantuan yang dihulurkan adalah kepada tabung  yang sah dan benar sahaja. Jangan tertipu kerana ada yang mengambil kesempatan dengan menangguk ikan di kala air yang sangat keroh ini.  Hope you know what i mean...

 
Bersama Che Mid ex-colleague dan juga seorang blogger yang sangat gigih membantu mangsa2 banjir. Insan prihatin di antara satu dalam berjuta. Hanya Allah swt sahaja dapat memberi ganjaranNya di atas usaha berterusannya ini. Aaminnnn..  Proud of you!


Diantara salah satu usahanya ialah penghantaran telekung kepada mangsa banjir. Kepada yang tinggal berdekatan sila dail nombor telefon yang ada dipaparkan jika ingin memberi bantuan.  

Allah hu Akbar!  Menitik air mata...  T_T
Foto ihsan che mid's fb.   

Syabas dan tahniah!  You are all the best... 
Foto ihsan che mid's fb
Trend terkini pula sama ada di laman sosial spt FB atau di laman grup spt Wasep.  Berwasep jenuh.. sampai dah tak ingat anak bini.. leka loklak dok ngadap skrin hand phone dia saja.  Main copy paste ntah betui ke dak aih!!  Astaghfirullah hal azim..

Buat.... "keyboard warriors" sekalian! 
Khabarkan berita yang sahih sahaja. Jangan menyebarkan khabar angin.  Membuatkan perasaan resah bila membaca.  Mengadu domba, memfitnah dan segalanya.   Manfaatkan masa berkualiti dengan turun sama2 membantu sama ada dengan kudrat dan wang ringgit bagi yang berdaya atau hanya tak putus2 berdoa berterusan dari kejauhan .


Maka bersyukurlah...
Entri pembuka kata di tahun baru kiranya dapat membuka hati dan melembutkan perasaan pembaca sekalian untuk sama-sama membantu. 

Coretan cerita2 duka yang kita baca di dada akhbar dan laman sosial akan musibah melanda buat menghilangkan leka dan lelah membayangkan mangsa2 banjir yang kesedihan dan keletihan merenung air yang mungkin surut kekal atau mungkinkah akan banjir semula.. ( sambil duduk di bawah khemah di landasan keretapi).  Atap rumah pun tak nampak lagi. Kalau surut adakah rumahku tegak berdiri lagi tanpa dibawa arus deras... kasihan...  T_T


"Bila Allah menguji orang Islam dengan tragedi, maka mereka mesti melihat dengan mata hati, dan memikirkan dengan akal, agar tercungkil hikmahnya. Jika tidak, itu petanda penglihatan hati tidak jauh, akal yang pendek." -Solusi 19