Wednesday, 24 September 2014

Jalan 3 Malaysia Day Celebration ~ 2014

Assalam

Foto2 meraikan sambutan "Malaysia Day" di kejiranan kami pada 16 September yang lalu yang telah saya kompilasikan dalam bentuk video.

Enjoy watching!



Ini kisah benar.  Bukan rekaan semata-mata dan berkaitan dengan yang masih hidup sahaja di Jalan 3 ini..  hehehe..  :p


Di bawah ini pulak ialah kisah di sebalik tabir pembuatan 100 packs of  sandwiches ~ eggs and sardines .. and ice cream Malaysia di rumah Hajjah Lina dan Hj Zainul








 

Yeay.. dapat bawa balik aiskrim!

Fakta menarik :  Katanya untuk mengekalkan kesegaran 100 packs of sandwiches for tomorrow's breakfast, ia haruslah disimpan di dalam bilik berhawa dingin sepanjang malam seperti yang dilakukan oleh kak Lina. Good idea  kak Lina!! Standing ovation.. clap clap clap.. ;)  

Kisah benar :  Katanya lagi sebenarnya sudah tidak sempat hendak menyimpan packs of 100 sandwiches ke dalam fridge... fridge dah penuh dan hari pun sudah ~ "bila larut malam.. tara kucha  tara kucha "... hahaha  :D

Verdict :  Scientists have finally proved that food tastes better when it looks good– and the trick even works on sandwiches.. alhamdulillah!  :)

Acknowledgement :)  
Dengan sukacitanya Hj Mohamad Azlan selaku ketua komuniti untuk acara sambutan Hari Malaysia ini ingin merakamkan ucapan terimakasih kepada semua warga Jalan 3 yang memberikan sokongan dan sumbangan, terutamanya kepada pihak penganjur iaitu kesemua AJK Jalan 3 yang bertungkus lumus dan kepada semua penaja2 yang bermurah hati sehingga  terlaksananya acara yang gemilang di kejiranan kita ini.  

Berbagai2 acara menarik seperti senamrobik, treasure hunt, acara gotong royong membersihkan kawasan persekitaran, peraduan mewarna untuk anak2 dsb telah dijayakan.  Alhamdulillah...

Dan "special BIG thank you" terutamanya kepada Hj Zainul, S/U 2 dan  Hjh Lina suami isteri yang sangat berusaha, En Fazli Shah pengerusi Jalan 3 dan isterinya Puan Hamidah Ruhani (a women behind the scene) yang bertungkus lumus menyediakan juadah untuk sarapan dan makan tengahari.. Salute!  Standing ovation lagi untuk mereka semua..clap clap clap...  

Dan akhirnya kepada semua Warga Jalan 3... thanking UOLs!  Ingat pepatah orang tua "Jiran Sepakat Membawa Berkat".  

Bersama-samalah kita menjadikan kejiranan kita ini kawasan selamat dan mesra penduduk.  Dan tidak lupa juga terimakasih kepada pengawal2 keselamatan yang bertugas siang dan malam bersama2 berkawal bagi memastikan kejiranan ini kediaman yang sihat dan selamat. Clap clap clap.. sila jangan bangun.. hahahha.. :p

Semoga kita semua senantiasa dirahmati dan diberkati oleh Allah swt dalam hidup bermasyarakat dan berjiran.. aaminnn

Fathiah yang manis..

Monday, 22 September 2014

Sayonara BBQ

Assalam

Peluang bertemu setahun sekali berkumpul bersama keluarga haruslah dimanfaatkan.  Apatah lagi dengan meraikan kepulangan kaklong baru seminggu yang lalu dan juga menghitung hari sebelum kak ngah berangkat pulang ke Akita dua hari lagi.  

Nak ke Seoul G pun tidaklah sampai hatiku nak meninggalkan bonda keseorangan, maka marilah kita..  berJOM BBQ di rumah sahaja.  

Home sweet home katanya ..    :)

P/S : Kakngah dah balik ke Akita pada Jumaat yang lepas.   Sayonara girl! Be brave! Study smart! Semoga Allah swt pelihara anak2ku.. aaminn

Sepetang menyediakan ketulan ayam, kepingan daging kambing, ikan dan udang untuk diperap serta sosej 

Jika inginkan kambing atau ayam yang seenak rasanya seperti masakan "Naked Chef" Chef Jamie Oliver atau "Hell Kitchen's" Chef Gordon Ramsay tu katanya... belilah serbuk perapan "Black Pepper Marinade" yang saya gunakan ini. Perap selama 30min atau lebih lama lagi kawww...  Cubalah!  Hidup sangat simple.. katanya.
 Aigoo..
Cabbage salad + carrot + tomatoes and black pepper sauce + mayo + air asam = PYO 

Dan jika inginkan sos gravy kita itu ala-ala Kenny Roger's Roaster pula, saya gunakan campuran kuah ayam segera ini tetapi yang telah saya "upgrade"kan seperti biasa iaitu tumiskan sedikit bawang putih yang telah di tumbuk bersama sedikit ketulan butter.  Bila bawang telah perang dan berbau harum.. barulah masukkan serbuk sos ini yang telah dikacau bersama sukatan air.  Putar dengan senduk pemutar supaya kuah ini tidak bergentel.  Pekat atau cairnya sos ini bergantung kepada kesesuaian selera anda sendiri.  Atau pun buatlah seperti sos yang selalu anda buat.  Rasa sedap bagi saya tak semestinya sedap pada tekak anda..  ;)  

Di makan bersama nasi goreng.. nom nom nom!

Ayah dan pembantu dapurnya sama2 sibuk  
Udang diperap bersama garam dan kunyit sahaja
Pembantu2 dapur ayah yang setia..
in action
Desiran angin
Ada getaran di locengnya 
Kipas jangan tak kipas bang!



Verdict :  Anakanda kaklong dan kakngah adalah insan2 yang kami raikan sebenarnya.  Namun seperti biasa walau pun mereka ada tetapi tidaklah nampak kelibatnya di alam maya ini ???? sebabnya :-
  •  Hari itu ialah hari pertama kaklong di hospital TAR.. penatnya bukan main.  Bertugas membantu di wad kecemasan dan agaknya berdiri tanpa henti sepanjang waktu bekerja. Di kejutkan berkali2 untuk berBBQ.. sekadar bangun sekejap untuk menjamah dan baring semula bila berkesempatan... aduhai.. :(
  •  Kakngah yang diraikan sangat teruja menjamah hidangan sehingga melupakan "diet" tak berjadualnya namun "no picture please mommy.." (while flipped her hair..) WOW! .. hahaha.. :p

Moral of the story :  Melihatkan anak2 ms little dan cik kakak yang bersemangat untuk membantu ayah membuatkan mommy rasa bahagia sekali.   Bonda yang kembali sihat walaupun tidak sekudrat dulu hanya duduk sekadar mampu dan berbaring dikebanyakan masa.   Dan cik abang yang rutin setiap harinya di rumah..  "kadang ada kadang tiada seperti biskut chipsmore", namun.. Alhamdulillah. What more do you want in your life?

Syukuri perjalanan hidup ini setiap hari.  Penat pun hilang dan hidup terasa indahnya. 

JOM makan!
Dan menu makanan yang sangat simple dan sedap... sos lada hitam sangat perghhhh hingga menjilat jari!  Bilalah agaknya dapat berkumpul semula seperti ini lagi. Bertabah dan bersabarlah duhai hati.. Inshaa Allah  <3 <3 <3


SAYONARA BBQ

Thursday, 18 September 2014

Terapi hilangkan stress

Melancong..


Saya nak ikut..
Saya memang suka pergi melancong.  Ia merupakan terapi untuk menghilangkan stress. 

Alhamdulillah.. dikurniakan oleh Allah swt seorang suami yang mempunyai minat yang sama. Ini mungkin kerana sudah jodoh.   Kami dipertemukan di dalam kelas yang sama kerana menuntut dalam bidang yang sama disebabkan kerana mempunyai minat yang sama ~ photography and travelling. 

Ya Allah, sejahterakanlah hubungan ini 
Actually pada mulanya persahabatan ini lebih merupakan " Hate and war  friendship".  Then alhamdulillah.. dengan doa-doa yang baik dari ibubapa dan keluarga serta rakan-rakan rapat semua, we made it till now.  

Still doakan kami dengan doa yang baik-baik ya! Syukur Alhamdulillah. Ke hadrat Allah swt kami panjatkan kesyukuran.. aaminn.. 

Setia hingga ke hujung nyawa.  Insha Allah

Mari melancong bersama kami...


Nun jauh dilitupi salju

Hingga ke penghujung dunia
"à tout à l'heure"
SEPANJANG JALAN KENANGAN

Wednesday, 17 September 2014

To Wednesday

Assalam..

Penat menyambut sambutan Hari Malaysia Jalan 3 semalam pun tak habis lagi .. 

Dengan kaklong yang pagi2 dah ke Hospital TAR untuk memulakan attachmentnya hari ini, juga  ms little dan cik kakak yang ke Shah Alam untuk bersama cik Aye ke library katanya.  Mommy pun tak berencana nak kemana2 pun.  

Nak kemana cuti2 sekolah ini? Cuti pun dah nak habis kot!  Apaa.? Hendak ke Rabu?? 

Hari ni kan hari Rabu.  Kerabu lah kita.. hehehe..

Buah mangga pemberian jiran. Boleh dibuat kerabu. Terimakasih. Moga murah rezeki.. aaminn
Kerabu mangga in the house
Resepi Kerabu Mangga oleh Nadia +My Resipi 
Bahan-bahan ( 2 orang )
1 biji mangga muda
2 sudu sos nam pla (fish sauce)
1/4 cawan kacang tanah goreng yang ditumbuk kasar
2 biji cili padi
2 sudu besar udang kering
garam dan gula secukup rasa
1 ulas bawang putih

Cara-cara
Tumbuk cili padi dan bawang putih. Jangan sampai lumat. Sedang-sedang je
Potong memanjang mangga
Gaul semua dengan bahan-bahan lain.
Tambahlah garam dan gula secukupnya

Komen terpilih oleh saya :-
11-04-2009, amy89_dean@yahoo.com komen :klu nk kerabu lg sedap msukkan la strong item mcm bunga kantan, serai, daun lmau prut.... try gne manisan dr gunakan gula biasa... yg xdew resdung masukkan udang kering yg dtumbuk ksar n cili padi... nk lg? email sy..... insyallh blh tlg......

Amacam?  Untuk kerabu taugeh atau kerabu kacang botol saya akan masukkan kerisik yang digoreng kering hingga berbau wangi dan berwarna sedikit perang  sahaja dan juga isi kerang yang telah direbus.  Saya juga suka untuk masukkan serai muda yang dihiris nipis, bawang merah yang ditumbuk dan air asam limau kasturi. Pastikan rencah sampingan seperti udang kering, cili api dan bawang di tumbuk agak kasar. Terliur pulak bila diingatkan.  Kecur! 
Kerabu taugeh + isi kerang
Kerabu kacang botol + isi kerang
Apabila bonda yang uzur tidak berselera nak menjamah makanan.  Haruslah kita mencari idea untuk menyediakan makanan2 "exotic" yang dulunya tidak pernah menduduki  carta di dapur rumah kita pun. 

Apatah lagi seminggu yang lalu bonda demam diikuti dengan batuk berlarutan. Selera makannya hampir tiada dan saya seperti orang yang tak keruan kerana bonda enggan ke hospital. Syukur alhamdulillah.. masa2 sukar itu telah berakhir dan bonda kembali berselera walaupun tak banyak tapi sekurang2nya "she had a meal as usual." 

Adik berpesan ~ Bonda sukakan sayur2an. Hidangan berkuah yang tidak terlalu pedas dan tidak masin sesuai dengan dietnya sebagai pengidap darah tinggi.  Sup ikan pun boleh belaka. 
Pecal kangkung is  also her favourite 
Sambal tempoyak udang + petai juga
Kari rebung madu + ayam = sangat happening!

Verdict :  Kelmarin saya masak gulai asam tempoyak ikan (bukan ikan patin) bersama timun. Berselera bonda apatah lagi jika makan bersuap kerana tangannya juga sudah tidak sekuat dulu untuk memegang sudu. 

Moral of the story : Usai makan tengahari, bonda berkata "orang Melayu.. mestilah nak makan makanan orang Melayu"  ;)

SELAMAT BERKERABU DI HARI RABU


Monday, 15 September 2014

Hidup perlu makan

Nantikan.... hidup perlu makan!

Favourite seisi keluarga " Setia Alam Tesco Sizzling Yee Mee Hot Plate " .... Thumbs UP!!





Kalau sesiapa yang berkunjung ke Setia Alam Tesco sama ada untuk shopping atau cuci-cuci mata jangan lupa singgah ke food courtnya ya.. jangan lupa order.. murah dan sedap!