Saturday, 20 December 2014

Pakistan : Our untold story...

As salam..

#throwback

Pakistan oh Pakistan!   Our untold story 19 years ago..  


Berpeluang  menjejakkan kaki ke Pakistan apabila pesawat yang kami naiki transit di Jinnah International Airport (JIA) dari London ke Kuala Lumpur menaiki PIA (Pakistan International Airline)   Kami dibawa keluar menaiki shuttle bas untuk ke airport hotel kerana waktu penerbangan yang agak lama lewat lebih dari 12 jam..
Kaklong 3 tahun dan kak ngah 2 tahun ketika itu
Kenapa menaiki PIA?  Ketika itu kami pelajar2 marhaen (rakyat biasa)  ini akan senantiasa mencari2 penerbangan tambang murah untuk pulang bercuti ke Malaysia.  Pada masa itu penerbangan yang murah haruslah penerbangan transit sama ada dengan PIA (Pakistan), Biman (Bangladesh), Aeroflot (Russia) dsb.   Sekadar menyebut beberapa nama penerbangan yang biasa dikalangan kami ketika itu.

Ini catatan di dalam pesawat 19 tahun lalu :~

  • Pramugari dan pramugara yang agak berusia dengan saiz badan yang agak besar. "Voluptuous" kata mat salleh.   Tengoklah saiz heroin film hindustan di zaman 60-70an dulu... begitulah lebih kurang. Putih2, segak dan cantik2 belaka. Selendang di pakai ala2 style Benazir Butto bekas PM Pakistan terdahulu.

  • Bacaan ayat2 suci Al Quran akan berkumandang apabila pesawat mula berlepas.  Alhamdulillah.. Rasa selamat dan tenang..

  • Apa yang terjadi apabila pengumuman "safety belt" boleh ditanggalkan oleh pramugari.   Haaaa... Bagai ayam terlepas dari kurungan.. passengers akan bertukar sesuka hati tempat duduk.  Dari satu kerusi seorang menjadi dua kerusi untuk seorang. Wawaawaa..
  • Mind you.. kerusi  banyak kosong derrr!  Suka hatilah nak lepak baring melunjur bagai... ops!! unbelieveable... 

  • Hidangan makanan nasi briyaninya juga sangat menyelerakan.  Baunya!  Perghhh... dah 19 tahun pun eden masih terhidu2 dan terkonang2.. hmmm.. a very famous chicken briyani!

  • "Throw" atau selimut nipis boleh di ambil sendiri. Tak payah meminta dari pramugari. Self service.   Boleh bawa balik sekali dengan headphone set... 2+1.  Tak sapa kisah kau... eh.. iya ke? hahahha... Tsk tsk tsk.. mak ni exaggerate kot.. tak percaya?.. ini kisah benar!

  • Dan... akhirnya perlu istiqomah menginsafi dan bermuhasabah diri. Tersangat jauh berbeza dengan passengers lain dari penerbangan di mana pun yang pernah saya naiki iaitu ketika masuknya waktu solat fardhu. Yang tua dan yang muda berbangsa Pakistan akan terus menunaikan solat menghormati waktu di tempat duduk mereka. Alhamdulillah... Mashaa Allah.. SubhanAllah.. Allah swt is the greatest of all!

Ini catatan setibanya di airport 19 tahun lalu :~

  • Pengalaman "stranded" beratur lama di airport dengan kehadiran ramainya askar2 yang berkawal dengan memegang rifle aka machine gun atau apa sahaja senjata namanya membuatkan jiwa kacau.   Hati, paru2,  jantung dan isi perut ...  kecut... ketakutan.  
  • This was not a joke... seriously. Situasi ala2 seperti kita menjadi tawanan perang.  No smile whatsoever to greet the tourist.  Mungkin tahun itu bukan Tahun Melawat Pakistan kot... wallah hu alam...
Gambar ihsan Google :  Pemandangan pertama ketika menjejakkan kaki di JIA.. surrounded by the army!

  • Paip air di airport pula tidak mengalir airnya cuma disediakan kendi di dalam tandas.  Apa itu kendi? Kendi itu ialah bekas mengisi air.  Ia seakan seperti lebih kurang teko Aladdin  tetapi ia diperbuat dari tanah liat berwarna merah bata. Tiada pengering tangan dan yang sewaktu dengannya di situ.  Tisu pula akan dijual diluar pintu tandas.  Haish...  
  • Apa pun bersyukurlah kerana kendinya mempunyai air dan tandasnya bersih. Alhamdulillah...

  • Berjaya keluar untuk menaiki shuttle bas yang disediakan oleh PIA ke airport hotel merupakan satu kejayaan kerana kami seolah2 berada di dalam buruan.  Di buru oleh puluhan peminta sedekah yang meminta dan meminta... dan meminta.... sama ada untuk menjual tisu ataupun menggilap kasut. Kami diberi amaran untuk terus naik ke dalam bas.  Kasihan mereka.... 


Karachi adalah di antara bandaraya yang mempunyai jumlah penduduk yang tersangat ramai di dunia.  Namun keadaan kehidupan di antara rakyat mereka yang daif dapatlah dirasai realitinya dengan hanya melihat melalui rumah-rumah segera yang diperbuat dari kotak-kotak kertas berdiri goyah  di tengah panas mentari disepanjang jalan kenangan yang amatlah meruntun jiwa ini.. 

Gambar ihsan Google.  Contoh  kendi dari tanah liat yang seakan teko Aladdin.  Agak sedikit berbeza but i know you know what i mean.. 
 ;)



Ini pula catatan di airport hotel 19 tahun lalu :~

  • "Over helpful" hotel staff yang berlumba2 tidak menang tangan berebut2 untuk memberikan "special service" kepada hotel guest.  Sebab apa? Sebab.... it is all about the tips!  Naik takut nak buka pintu bilik... siap2 dah ada yg standby duduk kat luar bilik.   Oh mak engkau!  Tanjat terkejut...Sebab apa? Sebab.... it is all about the tips!    Astaghfirullah.. hal azim.  
  • Mereka hidup bergantung kepada tips atau huluran duit ehsan dari pengunjung di atas kerja2 seperti contohnya mengangkat bagasi masuk ke bilik dsb.  
  • Mujurlah bilik tidurnya amat selesa dengan air cond bagai... dan bilik airnya pula dengan hot tub ( iya ke? or pancuran air panas?  Dah tak ingat..) tetapi kendi still available di sebelah toilet sebab pili air tiada pula di situ.  Walau pun begitu kejernihan airnya amat diragui akan kadar PH nya menyebabkan sekadar celup-celup toq ajalah mandinya budak2 ni... huhuhu  :( 


Berkesempatan melawat ke tempat2 yang menarik di Karachi adalah satu kenangan buat mr hubby yang keluar bersama2 beberapa pelajar Malaysia yang lain sedangkan mommy with the two girls yang kepenatan hanya buat taik mata di dalam bilik hotel...    :)

Mazar-e-Quaid (Jinnah Mausoleum) ( Wikipedia )


Mazar-e-Quaid is one of the most impressive landmarks in Karachi which refers to the tomb of the founder of Pakistan, Mohammed Ali Jinnah. It is also known as the Quaid-E-Azam's Mausoleum or National Mausoleum. This monument is situated at the heart of the city which was completed in 1960s. The graves of the 'Quaid-e-Millat' i.e. Liaqat Ali Khan who was the first Prime Minister of Pakistan and Quaid's sister Mohtarma Fatima Jinnah are located nearby.

Masjid-e-Tooba ( Wikipedia )

It is said that, Masjid-e-Tooba is probably the largest single dome mosque in the world. Locally known as the Gol Masjid, it is situated in the Defence Housing Society near main Korangi Road. The dome of Masjid-e-Tooba has diameter about 236 feet balanced on a low surrounding wall without central pillars. Its minaret is around 70 meters in height.
Di hadapan Masjid-e-Tooba
Clifton Beach ( Visit Page )
The Clifton beach is situated in the Arabian Sea near the Saddar Town of Karachi. This very popular beach of Karachi offers plenty of beachside entertainment opportunities like horse and camel rides, amusement parks, restaurants and swimming in the Arabian Sea. It is one of the most famous picnic destinations for its residents and the tourists as well.

Sila terjemah sendiri petikan2 di atas ya..


Naik unta.. lah di pantai. Di sepanjang Laut Arab

Kami hanya membeli cenderahati di free duty shop di airport JIA sebelum pesawat berlepas pulang ke tanahair. Barang2 kraf yang cantik diperbuat dari onyx marble Pakistan merupakan di antara "must buy"  yang harus di bawa pulang selain dari karpet berbulu yang sangat gebu dan lembut itu.  


Mode : Terkedu .. 

Pakistanis were in mourning Wednesday after a brutal attack on an army-run school in Peshawar by Taliban militants claimed more than 140 lives, 132 of them children - Petikan dari sumber Google.

Hanya Allah swt Maha Mengetahui.. 
Perjalanan anak-anak seramai 132 orang ini dari rumah menuju ke sekolah pada paginya, akhirnya bernoktah tanpa perjalanan pulang lagi selama nya.

Peristiwa 16 December 2014 yang baru sahaja berlaku ini memberikan kejutan lagi kepada seluruh masyarakat dunia.  Pakistan oh Pakistan.. bilakah drama berdarahnya saban tahun yang amat tragis akan berakhir.

Semoga roh anak-anak ini dan mereka yang  turut terkorban di cucuri rahmat dan ditempatkan bersama dengan para syuhada di taman-taman syurga. Aaminnn... 

Berdoa dan berharap agar negara Pakistan, negara Islam yang "sangat istimewa" ini semoga rakyatnya senantiasa di lindungi dan di rahmati oleh Allah swt seperti di dalam doa2 kita khususnya kepada umat Islam di Palestin, Syria, Mesir, Rohingya dan di seluruh dunia lain amnya yang teraniaya dizalimi.   Aamiinnnn....


TILL WE MEET AGAIN

Thursday, 4 December 2014

Nak pakai apa dikolam renang?

Assalam

Waahh..  sangat marvelous dan bermanfaat tajuk entri hari ini.  Apatah lagi di kala musim cuti persekolahan.  Nak ajak anak-anak pergi berenang? Ke mana? Tentulah.. ke kolam renangkan..  

Jangan percaya tajuk entri tu..  Actually tajuk entri sebenarnya ialah "Kesian anak-anakku dapat berendam sekejap sahaja di dalam kolam renang..." huhuhuhu!  T-T     

Perhatian:  Jangan tiru aksi ini... merbahaya!



Perhatian:  Jangan tiru aksi ini... merbahaya!

Perhatian:  Jangan tiru aksi ini... merbahaya!
Kegembiraan untuk menghilangkan kepenatan kadang2 jarang membawa bahagia apatah lagi ia berkaitan dengan adegan yang semua orang ingin buat  ---->  Berendam dan BERENANG ..  :p

Life guard :  Kak.. anak-anak  pakai baju renang? (sambil mata menghala kepada anak2 yang berdebur2 dengan kuak lentang terjun papan anjal aksi stunt bagai ... di dalam kolam renang)

Emak :  Mmmm...mmmm...  ( Mata memandang Kakak dan ms little dengan costume muslimah swimsuit look a like but not really a swimming suit) 

Life guard :  Anak lelaki memang pakai trunk kan?

Emak :  mmm... mm...  (serba salah dengan life guard dan kesian dengan anak2)

Life guard :  Kak.. kami minta maaf sebab that is the rules and regulation di pool ini.

Huhuhuhuu... sedihnya nak panggil bebudak ni keluar dari kolam.  Almaklumlah enjin bot pun belum pun panas lagi.. hhehhehhe... :D

Verdict :  Patutlah toleh kiri kanan tengok tak ada ramai orang pun dalam kolam ini sedangkan sebelum ni punyalah ramai yang datang dengan datuk nenek, pakcik makcik dan  anak2 kecil siap dengan swimming suitnya dan pelampung beraneka warna dan jenisnya.  

Apa nak buat... kalau mama dan papa tak pakai baju renang dalam kolam bagaimanalah anak-anak kecil ni nak mandi tanpa mama papa mereka di sisi.

Melihat dan mendengar satu pasangan "berhoneymoon" yang berperang mulut dengan Life Guard.  Sedikit lebih kurang katanya..

A :  Kalau ai pakai bra dan underwear boleh masuk ke?  (sambil  mata memandang pasangan mat saleh yang berada di dalam kolam renang di mana si wanitanya memakai bikini menjolok mata ala2 drama bersiri "baywatch" gitu)

Life guard :  Tak boleh cik... dah memang peraturan... (kesian encik Life Guard berbangsa Melayu).  Salute nya dekat you! 

A:  Takde bagitahu pun kat mana2... (masih tidak puas hati .. sambil bangun berjalan bersama pasangannya sambil membetulkan tube dan legging ketat yang dipakainya dengan wajah tidak puas hati).  Astaghfirullah hal azzimmm...


Port cantik :  Konon nak melepak sambil nengok anak berenang sambil berdating... kahkahkaah

Kadang-kadang kita terlupa atau sahaja tidak ambil tahu bahawa berenang di kolam renang umum atau persendirian seperti kolam renang di hotel mempunyai etika berpakaian yang harus diikuti.

Kadang-kadang ada Life Guards yang bekerja sambil lewa dan jarang ambil peduli.. hanya tutup sebelah mata buat de' sahaja so alah bisa tegal biasa.  Lantak koranglah nak pakai apa.. janji jangan ada yang komplen dan lemas sudah. Nauzubillahhiminzalik..

Senyum dalam kehampaan..... 


Undang-undang kolam renang yang harus di patuhi.  Sila terjemahkan sendiri ...

Wearing a swimming cap is compulsory for hygiene reasons. It is also useful for protecting hair from chlorine and reducing the amount of hair floating in the water and blocking the filters.

It is also compulsory to wear a swimming costume. No swimming trunks, shorts or Bermuda shorts, in order to reduce the number of germs coming in from outside.

Respecting these rules helps to maintain water quality and keep the pools clean. Cleaner water makes it possible to use fewer water-treatment products and to be more respectful of the environment.

Before you go swimming, consider not sharing your germs with others (colds, sore throats, athlete’s foot, etc.). Be patient, once you are better you can go back!

Petikan dari ~ Find out more about Paris Connect.>> connect.paris.fr  .  Semoga artikel ini bermanfaat.

Moral of the story : Kena beli  "swimming suit" baru nampak gayanya. Tak pun kita ke kolam di Pengkalan Nelayan ajelah!   :D



We have fun in the sun... 

HAPPY HOLIDAY!

Thursday, 27 November 2014

She turned 15 today..

Assalam..

Sanah Helwah Kakak !!!

Kesayangan Nur Amira Najiha bersama ayah tercinta

Si manja kesayangan kami semua ini sudah remaja kini.  She turned 15 today!

"Terimakasih mak.. sebab lahirkan kakak" katanya dalam pelukan erat subuh tadi.  Terimakasih kakak kerana kakak sudi lahir dari emak.. hehehhe... 

Syukur Alhamdulillah kerana Allah swt telah mempertemukan kita.  

Doakan yang terbaik untuk kakak semoga menjadi anak yang berjaya di dunia dan di akhirat.. aaminnn

Gang bas sekolah  SMKTKU .. Good luck all!

Le Tresor Market

Petaling Street

Pencinta kucing yang sangat tegar..  Akan menangis berhari-hari kalau kucingnya mati

Nana.. sepupu sebaya tua sebulan

Ayer sepupu tak sebaya muda setahun

Isya adik sepupu yang muda 2 tahun 

Ms little Een adik sendiri .. roomate ketawa, menangis, menjerit dan bergaduh..
mood mak : sabar je la...  

Terimakasih kerana menjadi anak yang baik! Emak dan ayah senantiasa mendoakan kakak. Jadilah seorang muslimat sejati yang senantiasa dikasihi dalam rahmat dan keberkatan dari Allah swt.  

We love you forever till Jannah.. aaminnnn

Vroom..vroommm...



Tuesday, 25 November 2014

It was cold that night too in Oxford St

Assalam


Bye!! Selamat jalan!   entri #throwback

Berpamitan menghantar emak dan abang sekeluarga dari percutian mereka di rumah kami di Wolverhampton untuk pulang ke Kuala Lumpur.

Ketika itu hati seperti dibawa pulang sekali bersama emak dan abang sekeluarga ke Malaysia.. T_T 


Ariff dan baby Tasya di antara sepupu2 kaklong selain dari Abang, Uz, Yai, Ijah (semua dah kahwin..) dan baby Tisha (mak anjang takde gambar korang) yang sudi menjenguk kami kala di perantauan satu waktu dahulu  di Heathrow Airport.  
Faruq dan Ariff kini. Ariff sekarang...jejaka fofular kata kau!  :D

Buat mengubat lara kami yang ditinggalkan, akhirnya alang-alang menyeluk pekasam (lalu di sini) kami terus singgah mengambil peluang "window shopping" kata Mat Salleh di jalan yang tersangat terkenal dan popular  di London iaitu Oxford St.
Deretan gedung perniagaan terkenal di Oxford Street.  Sekarang kalau ke SCM sebut sahaja Zara, H&M, Ms Selfridges dll segalanya semua ada seperti di Oxford St.  Namun "feeling" seperti di sana tentulah takkan sama.
Dulu.. Marks & Spencer adalah satu kemestian wajib singgah walaupun tak beli apa2 pun sama ada untuk makanan, fesyen mahupun barang2 peralatan rumah.  Kelas ... foto ehsan google

Suasana menjelang musim perayaan.  Sesak.. Apatah lagi bila tetiba sahaja ada "closing down sale .. Everything must go" lagi.  Tak terkejat! hahaha.. namun janganlah terpedaya.. "closing down sale" kebanyakannya  berjalan sepanjang tahun.  Namun tidak dinafikan apabila betul2 "sales" ramai yang menunggu berbaris sejak malam lagi dengan harapan keesokan paginya adalah orang pertama yang masuk ke gedung2 itu dan mendapatkan barang idaman dengan harga jauhhhhhhh.... sangat murah!.-foto ehsan google
Oxford Street! Katanya "syurga membeli-belah!" tapi seronoknya ber"window shopping" atau mencuci mata sahajalah seperti kami ini. Apa-apa pun bersyukurlah! Alhamdulillah.. :)

Oxford Circus is a London Underground station serving Oxford Circus at the junction of Regent Street and Oxford Street, with entrances on all four corners of the intersection. Wikipedia
Oxford Circus station atau juga dikenali sebagai "tube" ini merupakan stesen yang digunakan oleh ribuan shoppers untuk ke destinasi gedung membeli-belah  setiap hari di Oxford St.  Ia dibina pada tahun 1900 dan telah di up grade pada tahun 2007. Pemandangannya kini mungkin tidak sama seperti yang saya alami pada tahun2 1994 - 1997 dulu.  Wallah hu 'alam..
Street Entrance...  
Dulu2 manalah ada bengkung berikat ala2 indon bibik2 (baby wearer) tu nak ikat kaklong ni. "Piggy back" atau panjat belakang ayah ajelah kalau dah penat tu.  Stroller pun tak muat nak isi dlm kereta sebelumnya kerana telah dipenuhi dengan banyaknya bagasi.
Suasana petang yang sangat sibuk di Oxford St. Sebenarnya hari belumlah malam lagi tetapi matahari telah jatuh sekitar pukul 4 petang. Setakat dokong kakngah yang seorang tu.. mak larat sahaja tak perlu carrier.. :p
Mat salleh kata "Damn cold night! ".  Memang sejuk sangat.. kita haruslah memanaskan badan dengan beraktiviti melekat diantara satu sama lain. Kan kak ngah? ish.. ish..ish.. haa.. 

Sedikit cerita "enter frame" ketika di sana.  Pada tahun 1994-1995 kami telah terkejut kerana menyaksikan salji yang paling teruk sehingga setinggi 40cm melanda seluruh UK.  Dengan keadaan buruk dengan ribut taufan lagi.. sekolah2 merata telah di tutup selama seminggu di sana. Nanti kita cerita di entri yang lain pula detik pertama kami berkenalan dengan salji dan Santa Claus pula ya. Sabar naaa...  :)

Did you notice the date on the right bottom of the photo?

Actually the date was 25th Nov 1995 ~ the same date as today 25th Nov 2014.. and also the same date as my late arwah abah passed away 20 years ago on 25th Nov 1994.. Al fatihah untuk arwah abah. 


Rindunya pada arwah abah... (melayan perasaan ini sambil menaip)

Indahnya kenangan 

Untuk anak-anak emak dan anak-anak semua yang berada jauh di perantauan di mana-mana yang cuacanya tersangat sejuk, jagalah diri baik-baik ya.. pakai thermal vest, baju tebal-tebal, sarung tangan, stokin kaki jangan lupa.. kasut yang bertahan apa cuaca seperti Doc Marten kalau yang mampu apa salahnya.  Boleh pakai lama.   Eat well, sleep well and keep healthy.

Ingat Allah swt selalu.. Allah swt akan ingat pada hamba-Nya ini dimana sahaja kamu berada. Kami sebagai ibubapa memang telah menitipkan kamu semua kepada-Nya.

Prof Dr Muhaya katanya
Ibu bapa sekelian cuba renung didik anak untuk apa. Jika untuk kebanggaan dengan pencapaian bersedialah untuk tertekan dan bermasalah. Jika kerana Allah menjadikan mereka ahli syurga insyaAllah dapat ketenangan.


Verdict : InshaAllah.. peringatan pada diri sendiri


Tuesday, 4 November 2014

Berdua di Best Western lagi ;)

Assalam

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan Ayang!
#Entri dedicated untuk mr hubby tercinta

Dipelawa untuk ber"honeymoon" ke Best Western Premier Sentral Dua kali ini janganlah sekali2 ditolak. Pelawaan dari si dia yang senantiasa sibuk.

Buat menghilangkan lelah, marilah kita pergi berehat.  Melupakan kesibukan seharian yang tidak akan ada akhirnya.  Berdua sahaja?  Berdua kan lebih baik...  #winkwink

Check-in
Sila tekan remote TV.. nah! Warmest Greetings from Best Western Premier
Deluxe Suite.. ada dua katil Queen size rupanya. Kesal juga tak bawa ms Little dan cik kakak. Jangan nak nyesal sangat.. ni advanced surprise for mommy's  and not yours... :p
Suka hatilah nak ambil gambar air..
Dari sudut mana pun.. hahaha
Fridge kali ni ngak ada freezer.. hmmm.. takkan nak buat ice cream Malaysia kot
Compliments tea coffe pun ngam ngam untuk dua orang sahaja..
But i really like the bathroom.  Ada dua sinki dan two rooms untuk shower dan toilet walaupun tanpa bath tub. Ada privacy dan tak rebut2 nak guna sinki dan toilet. Maknanya bak kata ustazah " Pilih sinki sorang satu.  Kalau kotor.. hangpa cucilah sinki hangpa sendiri.. " Tak gitu?  Thanks ustazah di atas pencerahan ... <3
Dan i memang adore cermin dan hair dryer cenggini untuk rebonding jambul.  Mr hubby pls take note!
Ish.. ulang tayang katil lagi.. Dah kenapa? hahhahahahahhaha
Oooooo... suruh cari barang tersembunyi di atas katil.  Ialah treasure hunt Jalan 3 hari tu tak menang apa.. (mana nak menang, belum apa2 dah quit!)
With love and sign by yours truly lagi.. 
Terima kasih Ayang... i really really like it! MashaaAllah.  Apa? Nak tau apa hadiah si dia? aahaaaa.. kasi pantun teka-teki sikit ya.  " Ular melingkar di pokok ceri. Terkejut melolong hilang suara.  Apa melingkar di tangan kiri. Brand Poh Kong ala ala Pandora?  " Jawab.. sila jawab!
Morning uols.. Assalam.  Breakfast in bed sahajalah sambil ngadap handphone.  Nak balik cepat nih.  Anak2 dan emak yang di tinggalkan di rumah.. breakfast apa hari ini agaknya.    

" Kami breakfast roti canai abang beli lepas balik mengaji tadi.  Wan dah sarapan dan kakak dah siapkan wan... " kata cik kakak via phone. Wahhh... dah boleh diharapkan.  (Kalau tahu .. dah sampai Bali dah mak... hehhehe.. over mak kamu nih!)  Anyway, alhamdulillah... terimakasih anak2! <3 <3

Special Thank you :  Thanks to my sister, abang JO dan anak2 Icha dan Shakir yang sanggup menemankan mereka yang ditinggalkan semalaman walau pun terpaksa balik lewat3 malam. Appreciate it so much.. love you all!

Apa lagi.. mari balik.  Gantung apa yang patut..

Susun sikit apa yang nak di susun
Scenery luar tingkap.. stesen keretapi, bangunan Daya Bumi, KL tower pun nampak.. Scenery malam takde.. malamnya hujan. 
Bangunan lama ~ sentiasa di hati
Corporate support.. i suka


Special dedication untuk mr hubby yang tercinta. Terimakasih di atas hadiah istimewa buat menghilangkan lelah sepanjang tahun. Thanks for a lovely night. Jalan2, makan2 cuma sorry .. mood takde nak tengok wayang. Peace.. V

Thanks for all this sweet surprise. Nampak garang, misai melintang.. tapi dalam hati ada taman sepadang.  So sweet of you...  <3

Anyway, hanya Allah swt sahajalah yang dapat membalas semua kebaikan yang diberikan ini. Semuanya kerana Allah... hanya Allah.. aaminnn..
Doakan semua yang baik2 untuk kami berdua. 

Aaminnn
Verdict :  Kunjungan ke Best Western kali ini sedikit mengecewakan kerana belum apa2 lagi... remote TV dah kong.. sampai siap panggil technician dalam bilik.  Ingat TV dah rosak.  Apa kes! Lepas tu naik atas weighing scale..tak bergerak pun angkanya.  Takkan dah kurus like a feather kot.  Tekan torch light.. tak menyala. Black out kah? hahahha... tak black out, in case kalau hotel black outlah!  

Pergi ke garden and swimming pool esoknya untuk menggamit memori lama ketika Best Western baru dibuka satu waktu dulu.. auww! oh no! dah nampak "wash out" suasana santainya walaupun masih ramai yang melepak seperti dulu. How times flies.  SubhanAllah..    

#throwback
http://touch-down-norehanayat.blogspot.com/2013/04/honeymoon-di-best-western-premier-dua.html

My favourite photo.. " my man " tajuknya.. hahaha  #throwback
Moral of the story :  Akibat bateri remote TV, bateri weighing scale, torch light dua tiga biji yang tidak di periksa dan di ganti.. mood 1/2 hilang. Gara2 bateri!  Mujur ada surat khabar pagi dihantar di depan pintu.. membuatkan hati sedikit lega. Dan jangan lupa untuk ke "meeting room "nya. Bukan untuk bermesyuarat ya tetapi untuk melihat koleksi  foto2 travel  yang menarik yang dipamerkan di sana buat santapan mata dan minda. 




Kata si dia ~ "Masa kita baru berkahwin dulu, kurang berkesempatan nak bawa kemana2 kerana asyik bekerja, bekerja dan bekerja serta asyik menyimpan demi tanggungjawab pada semua. Kini bila anak2 sudah besar panjang dan bernafas sedikit lega.. kita ambillah kesempatan ini untuk menggembirakan yang tersayang dan sama-sama berkasih sayang "

Mode : Terharu.. sob sob sob <3

Till we meet again..  Happy 24th anniversary!

ALHAMDULILAH