Saturday, 28 December 2013

Thank you note!

Assalaam...


It's cold out there.. foto propa nih!

Ada yang bertanya secara direct..  hari-hari ke saya dok berinspirasi?  Hahaa..  Idok ehhh! Sebenarnya saya akan berkarya melalui all the photos that i have.  Takde gambar.. tak kuasalah saya merapu dan merepek. Bila "mood" masyuk.. saya akan gigih berkarya dan setiap entree itu saya akan "schedule" kan ikut the date and the time.  

Contohnya :  Saya akan publish kan dua tiga entries sekali gus tetapi saya schedulekan the datenya pada 2 jan, 3 jan atau 5 jan 2014.  So entry saya akan publish mengikut all the dates yang ditetapkan secara automatik walaupun saya tak bukak blog saya berhari-hari pun.

Ada yang tanya lagi.. hari-hari ke saya bukak fb? hahaha.. adalah saya buka fb.  Kalau tak buka fb takut nanti anakanda yang jauh di mata nak bermesej atau berskype "mak tak tau" lah pulak. WIFI di rumah saya itu senantiasa bermasalah.. nak berwhatsapp, viber.. APTB.. huhuhu

Selalunya saya akan postingkan all my entries di fb atau twitter shared via blogger.  Lepas shared saya tak masuk pun fb so maap le.. kalau ada apa-apa "latest info kengkawan atau sedara mara" saya lambat tahu...  nanti bila mood nak bersosial datang baru saya buka fb.. dan "mind you" saya bukanlah paparazi or mamarazi or what so ever.. mak nam or kak nam pelbagai tu.. i'm not that kind of person.. sorry.. i actually will write or talk about the "good and sweet stories only"..  peace!

Ada yang tanya " mak.. nape blog mak takde followers?  mak kawan sebelah.. blog dia sampai ribu riban followernya...  hahahha... soalan cepuk kang ni nampaknya.  Camna nak jawab iya.. orang taknak follow nak buat cemana.. (sedih bunyinya tu..) .. huhuhu.. 

Ada yang tanya .. ada aku kisah?  hhaha.. hamboih!! saya tak kisah.. kisah di atas ini adalah kisah benar!!

Anyway.. sempena berakhirnya bulan December  2-3 hari lagi ni.. saya ingin mengucapkan berbanyak-banyak terimakasih daun keladi kepada all the silent readers dan followers "setia" saya yang tak berapa kerat ni.. kerana sudi menghadap dan membaca celoteh-celoteh untuk all my entries and posting so far so good ini...

Actually.. touch-down sepanjang jalan kenangan ini ada yang saya touch-up aja entrynya.  Almaklumlah kalau kisah-kisah dahulu kala ada yang saya dah lupa .. saya touch-up sahaja sana-sini bila saya ingat semula kisah-kisahnya.  Maknanya.. tak semua entry saya tu stagnant ya.. so sesiapa nak ulang baca tu tiba-tiba bila next time ceritanya dah lari tajuk pulak.. hahaha.. ( taklah lari sangat kot )

Ada yang tak suka akan blog saya juga.. mungkin katanya seperti menunjuk-nunjuk, riak dsb.. nawaitu saya tidak begitu ya dan semoga saya dijauhkan dari perasaan teruk sebegitu rupa (beristiqomah dalam menulis yang baik-baik sahaja) tapi tak mengapa.. no hard feelings ok! Saya akan terus menulis.  Suka menulis buat menambah ilmu dan berkongsi info jika dapat dijadikan panduan kepada semua.  Semoga ia dapat dimanfaatkan di kemudian hari.. amiinnnn 

Akhir kata.. minta maaf kalau ada salah dan silap. Mana tahu tempat yang saya pergi bercuti saya kata best tetapi bila anda pergi semuanya tak best!  Apa yang saya makan rasanya sedap tapi bila anda pergi makan di sana semuanya rasa tak sedap.. dan ada yang kedainya yang dah pindah*  atau dah tutup.. 

*Sorry ya Kusya.. huhuhu.. ini kisah benar juga.   

Mungkin kalau kita pergi bercuti bersama atau makan ke sana bersama baru terasa best dan sedapnya kot!  Apa-apa pun ucapkanlah alhamdulillah... 

Dan terimakasih kepada all the readers yang clicked semua iklan-iklan yang lalu-lalang jika ada by Nuffnang itu  ya.. setiap iklan yang masuk dan anda klik pula merupakan rezeki "masyuk" kepada saya.  Terimakasih!!

Juga untuk Mr hubby dan anak-anak ~ "love you all forever" kerana senantiasa "tak kacau" dan "in support" kalau saya sedang syiok berblogging.  

Thanks Allah swt for giving me this "gift" to write.. bak kata my sister "tak semua orang boleh menulis dan kalau boleh menulis.. tak semua can express their feeling in writing.. akak baru balik dari Shenzhen & Guangzhou tapi tak reti nak tulis apa.." katanya lah. Thanks sis for this sweet words!  love you too.. mmmuahhhh!

Ini sebenarnya entry yang telah saya schedulekan .. dah taip awal-awal da.. tinggal nak share sahaja. 

Dan ketika ini saya berada di dalam penerbangan untuk percutian terakhir untuk tahun 2013. 
Terima kasih ya..


Inshaa Allah.. jika ada rezeki kita berjumpa lagi dengan entri yang menarik di tahun baru.

WELCOME 2014

Monday, 23 December 2013

Penang ~ Art Attack

Assalaamm..


Entri terakhir "all about our journey to Penang" ..

Maaflah Isya.. mak yan tak sempat bawak jalan jalan melawat muzium.  Muzium Islam Pulau Pinang ini sedang menjalani proses pembaikpulihan maka tak dapatlah kita melawatnya.  Muzium ini memerlukan sumbangan dari orang ramai untuk kos pemulihannya juga. Asalnya ia merupakan rumah kediaman Syed Al Attas, seorang rakyat Acheh berketurunan Arab. Terkilan juga kerana ia kini tidak dibuka kepada orang ramai sehinggalah proses pembaikan selesai.

Tidak lengkap jika berjalan jika tidak berhenti menunaikan kewajipan di rumah Allah swt ini. Pada mulanya kami beria-ia untuk ke masjid Kapitan Keling yang terkenal dan terletak di tengah-tengah bandaraya ini.  Namun akhirnya berhenti untuk solat jamak di masjid Melayu Lebuh Acheh ini pula kerana berdekatan dengan tempat yang hendak di tuju.

Tiga dara berputar mencari tempat wuduk untuk muslimat.


Cool.. signage tan*** wanita  
Mimbarnya cantik kata kakak

Kakak suka tingkapnya.. mak ambil gambar ya..

The Arab style minaret with Achehnees roof


Masjid Lebuh Acheh atau dikenali sebagai Acheen Street Mosque merupakan salah satu masjid yang tertua di Penang. Di bina pada tahun 1801 oleh pedagang yang merupakan putera raja berdarah Arab dari Acheh yang kaya raya iaitu Tengku Sheriff Syed Husin Al Aidid yang datang dari Acheh di atas pelawaan Sir Francis Light.

Kemudian kami memulakan perjalanan utama untuk mencari Ernest Zacharevic Murals of George Town.  Ernest Zacharevic ini ialah seorang pelukis berbangsa Lithunia yang ditaja untuk melukis mural di dinding di beberapa jalan yang telah dipilihnya sempena George Town Festival pada tahun 2012.

Menjejaki lukisan mural ini menemukan kami dengan berbagai hasil karya seni oleh artis-artis yang lain di sepanjang jalan-jalan penuh kenangan ini.  Di antaranya muzium  yang sangat comel ini

Dari Lebuh Cannon ini kami sampai ke Armenian Street.  Armenian St. diambil namanya sempena dengan kemasukan immigrant yang dibawa oleh Sir Francis Light iaitu orang-orang Yahudi selain dari pedagang Acheh, China, India  dll

Cantik pokok ulam pegaga ditanam di dalam cerek.. saya suka 

Segalanya "home made" katanya

Anak-anak yang teruja dan berminat dengan lukisan mural membawa kami ke sini.  Di antaranya kedai basikal ini yang pintu kayunya terpaksa di buka dan di tutup untuk membolehkan pelancong melihat lukisan muralnya.
Begitu ramai pelancong yang teruja melihat lukisan mural yang sangat menarik ini


Di antara hasil karya dari steel rod sculpture .. kaBOOM!!

Reaching Up ~ Karya gabungan realiti (kerusi dan een serta botol air) dan fantasi di dinding.  

Nah..amik nih - ayah kata
Di belakang kakak itu ialah tuan punya rumah ini.  Cheq nak tumpang lalu dulu ya.. katanya


Boy on a bike

Core zone



Sempat bergaya depan beca lagi

kuatnya een.. awesome!

"Little children on a bicycle" ~ di antara lukisan mural yang paling terkenal
Berat apa abang nih!


Berebut dan beratur pelancong menunggu giliran untuk bergambar


Arts 2013..  di City Hall juga ada





"Kongsi" as a kumpulan kongsi gelap - comel!

Haiyaaa.. Bruce Lee pun ada

Don't worry! T-shirt untuk kak long dan kak ngah ada juga.. siapa balik dulu boleh pilih dulu
Best Buy!..  2 sided fridge magnets with  an information about the painting on the other side. Boleh baca..

Verdict  : Dengan berpandukan kepada brosur pelancongan, anak-anak ini begitu teruja untuk menjejaki setiap karya yang dihasilkan dari berbagai medium dan artis.  Namun bagi saya "momen indah" bersama-sama mereka dalam hujan gerimis melangkah menyelusuri setiap jalanan bermula dari Cannon st., Armenian st., Ah Quee st., dsb untuk mencari setiap hasil karya merupakan sepanjang jalan kenangan yang tidak mungkin akan dilupakan selagi hayat dikandung badan.  Tidak tahu entah bila kalau ada umur yang panjang boleh kita berpeleseran begini lagi.. hahha.. hamboih!




My point of view ~ Masih banyak lagi artis tempatan yang berkemampuan untuk "making a scene" di jalanan untuk menghasilkan lukisan mural setanding seperti ini.   Di antaranya projek 101 Lost Kittens Street Art Project oleh pelukis visual terkenal dari Malaysia iaitu Tang Yeok Khang dari Bukit Mertajam dan Louise Law dari Kuala Lumpur.   Namun memang tidak dapat disangkal, lukisan Mirror of George Town nya sangat cantik.  

Peace.. kita jumpa lagi!
Teruja untuk ke seksyen 2 Shah Alam untuk melihat lukisan mural yang dihasilkan oleh artis tempatan. Lokasinya di belakang deretan kedai-kedai.  


One man's trash is another man's treasure
SELAMAT BERKARYA

Friday, 20 December 2013

Penang ~ Makan sedap.. Pt 2

Assalaam..

Malam-malam terakhir kami di Penang mempertemukan kami dengan tempat makan ini.  
Mungkin inikah yang dinamakan "nasib baik?"  .. errkkk.. kenyang sudaa.. alhamdulillah!  


Penggemar kway teow walau tercampak ke negeri orang mana pun "char  kway teow " takkan pernah putuih..

Gelas BESAR

Nasi goreng ayam ayah

Sepupu yang tak sama citarasa dan selera ~ nasi goreng ayam untuk Isya dan nasi goreng daging merah untuk kakak

Miss "char kway teow" in action

Hot Plate sizzling paprik.. apa-apalah abang, mak dah lupa nama set nasi nih!

Appetiser ~  Pekena yong tau fu + sotong kembang... dap dap

Nasi goreng ayam bersos dah sampai..  tapi ayah masih dengan appetisernya lagi

Tukang order akhirnya dah duduk.. 

JOM makan.. mak order nasi putih daging merah. Sedapnya daging merahnya.. 

Jangan lupa order sate juga.. kuah kacangnya pun sedap

Alhamdulillah..  tinggal gelas kosong sahaja

Medan makan Gelas BESAR 
Verdict :  Alhamdulillah.. sangat sedap belaka masakannya.  Sebenarnya kami di cadangkan untuk makan di sini kerana hidangan nasi kari itik dan segala menu yang berkaitan dengan itik.  But belumlah teruja lagi nak makan nasi bergulaikan itik kan.  Maybe next time eh.. manalah tahu.. sok sok tiba-tiba termengidam nak makan kari itiklah pulak.  For me.. daging merahnya memang tersangat sedap.  Rasa nak ke dapurnya minta resepi.. hamboih!  kecur dah air liur ni..

Hari-hari terakhir Isya bercuti bersama kami.. apa lagi mestilah ke restoran faveret semua katanya 

Crazy chicken crunchy feveret omak ekau ni..

KFC seksyen 18 menggamit memori..

Terimakasih Isya!  Next cuti panjang mampir lagi ya... tetiba rasa kosong sahaja rumah mak Yan setelah dua minggu bersama bila Isya dah taderr... 
Moral of the story :  Untuk anak-anak semua walau dimana pun kamu semua berada ~ Bersyukur lah dengan apa yang kita nikmati sekarang ini..   Give thanks to Allah swt for the blessing of the foods, the health, the warmth and not forget your brothers .. di Palestine. di Syria, di Egypt, di Myanmar, dimana-mana sahaja malah di negara kita sendiri masih banyak lagi orang-orang yang susah. Bersyukurlah dan mendermalah..

" Wahai Tuhan Kami!  Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah Belas kasihan dan RahmatMu"
(Al Hasyr : 10)


Kita bertemu lagi nanti, dalam pencarian mee udang Kuala Sepetang yang sangat tragik.. 

TUNGGU!