Wednesday, 24 April 2013

We had a roasted lamb..

Panas berganda malam ini mengingatkan saya menu utama di kenduri rumah Prof Dr Nazip di Sejangkang tengahari tadi.  Kambing panggang... mungkinlah makan banyak sangat kot... panas!  Alhamdulillah.. ditambah dengan roti panas dan sup cendawan serta nasi tomato dan laksa penang bagai..  pengat pisang sempat dijeling tapi terlupa nak di ambil..hmmmm..... memang berair-cond sampai ke subuh laa...! 
Di hadapan kediaman Prof Nazip di Sijangkang bersama Puan Nur Hanani, Puan Farhana dan no. 2 dari kiri itu ialah si comel masha Allah ... Hannah bersama mamanya Puan Zara, isteri Prof Nazip .
Tajuk utama ini sebenarnya  mengingatkan saya lagi akan anak Prof yang berumur 5 tahun.  Namanya 
Hannah.. (ejaan wallah hu alam tapi sebutannya lebih kurang gitulah.. nice name eh!)  Masha Allah.. sangat  super cerdik.  Hannah kata " Lamb tu lampu.. bukannya kambing biri-biri.."  berkali-kali dia mengiyakan perkataan itu walaupun berkali-kali mamanya membetulkan. Lamp is with P and lamb is with B.  Suka hatilah sayang oi... acik tak kisah.  Akhirnya setelah ditegur oleh kami pakcik-pakcik dan makcik-makcik yang duduk semeja dengannya, atlast.. Hannah akur dengan senyuman yang tersangat manishhh... 


Dah story pasal  makan lamb ni.. mari kita cerita sikit.  Hari tu sebab "no idea" nak masak apa.. ai teringatkan lamb yang lama dah dok mengeram dalam freezer tu.  Apa lagi kita perapkan dengan bawang putih, serbuk lada hitam , garam berperisa dan minyak zaitun selama lebih kurang 1 jam.. nah.. masuk oven suhu 180 deg celcius masaklah agak-agak 10 - 20 minit.. nak rare ke, nak medium rare ke, nak medium well done ke, nak well done ke.. suka hati koranglah janji  masak dan boleh di makan.. jangan mentah sudah.  Apa-apa pun "well done" untuk diri saya kerana berjaya menyiapkan makan tengahari yang Ooo lala.. 


home-made mashed potato + black pepper brown sauce = resepi  ikut suka  hati 

boiled broccoli .. sekejap aje rebus sebab sedap makan ranggup

Tidak berkesempatan nak ke Tesco untuk mendapatkan "the purple cabbage.." 99 Speed Mart manalah ada " the colorful vege" bagai nih..

Ini pula batch yang terrr "over cooked ".. baunya tersangat wangi..

All the sauces cup kena banyak.. masing2 boleh tuang serentak tanpa perlu ambil nombor giliran

Apabila makan-makan begini, teringat pula pada anak-anak yang jauh di mata..but still remember  life must go on..  Kini pinggan tinggal lima keping aja bila nak serving.. mak, ayah, abang, kakak dan een.

get ready

on your mark
get set
GO!! ni een's plate... 

ni mak punya... 

Well Done!

Saturday, 20 April 2013

Chan vs Lai.. Halal Restaurant

Malam-malam ni kalau bercerita pasal makan memang happening kan?  .. dan perut yang telah diisi  sebelum waktu maghrib tadi akan kembali bergangnam semula... haruskah kita calling-calling apa yang perlu di calling.. oh no no no no no... apa tunggu lagi, mari kita ber "kway teow.." pula..  JOM!



Kway Teow Kung Fu Mohd Chan...
 mama mia.. mmmuahahah

Kway Teow goreng Mohd Chan ~ merasuk!


Menu Popular minggu ini : Sup Sirip Ikan Jerung a.k.a Shark Fin Soup.  



Kemana-mana kalau kita menghadiri jamuan di hotel-hotel jika mereka menyediakan Chinese Muslim set menu pastilah sup sirip ini akan menjadi watak utama dalam lagenda makan versi makan-makan di hotel dimana ia akan dinobatkan sebagai pelakon terbaik!  Hidangan pertama dalam setiap hidangan yang berperingkat-peringkat. Ya.. memang .. sup ini sangat fofular..

Shark Fin Soup versi Adam Lai 

Shark Fin Soup versi Mohd Chan 
JOM ambil tahu serba sedikit tentang sup ini.. jangan asyik tahu hirup sahaja, ini article yang saya copy-paste kan dari carian di Google.. tipu dia tertipulah kita! Tak payah terjemahkanlah ya... just a simple English 

History of Shark Fin Soup
The story goes that shark fin soup was created by an emperor in the Sung Dynasty (AD 968) who wanted to show how powerful, wealthy and generous he was to his banquet guests. Serving the expensive dish came to be seen as a sign of respect.


How shark fin is served & what it’s made of ~ Shark fin soup is a thickened soup made with chicken and ham broth (and likely some MSG). It can be accompanied by shredded chicken and is either served in “threads” (torn up strands like thick vermicelli) or the fin can be served whole (more expensive). The price per bowl can range from $5 a bowl up to upwards of $2,000 a bowl depending on the type and style of shark fin served. But no matter how it is served, none of the soup’s flavour actually comes from shark fin. It is essentially symbolic.

A Sign of respect.. wah.. maknanya makanan ini disediakan untuk hidangan mewah di raja ataupun orang kaya  tetapi kini boleh dinikmati oleh rakyat jelata mahupun orang biasa sebagai tanda dihargai atau dihormati kot... Namun kebanyakan yang ada disediakan kini adalah "imitation" atau "just a symbol" aja. Amat tidak munasarawak kalau nak makan semangkuk sup sirip ikan jerung ini dengan harga US2,000 atau RM2,000.. hmmm.. kecualilah kalau isteri mengandung di rumah tu yang mengidam untuk makan... barulah munasabahkan.. sedangkan mengidam daging rusa, landak,  unta pun dapat di tunaikan..    Dengan pengharaman tangkapan ikan jerung untuk mendapatkan siripnya maka dengan serta-merta "Shark Fin Soup" kini adalah hidangan sirip jerung yang cuma tinggal pada namanya sahaja.   Jangan tanya saya resepinya kerana saya tak tahu. Sila google sendiri ya... yang pastinya anda memerlukan tebung ubi atau tepung kanji untuk menjadikan sup itu pekat. 

Jemputan pelawaan untuk makan malam di Restoran Adam Lai yang terletak di Seksyen 15 lalu tidaklah seharusnya ditolak walaupun baru sahaja menikmati "a very late lunch" (pukul 5 petang)  dan terpaksa mengenepikan hasrat untuk mengikuti drama siri "Cinta Jangan Pergi" lakonan Tiz Zaqyah di TV9 ( hehehe.. acah aje)  Selama ini hanya berkunjung ke Restoran Mohd Chan di Klang Sentral sahaja kerana terletak berdekatan dengan rumah.  Apa kata kita mencuba pula menikmati hidangan ditempat yang baru dengan menu yang hampir-hampir serupa tetapi dengan kuantiti dan jumlah hidangan yang berbeza.

Menu sexy namanya  : Sayur kailan dengan presentation "Afro Look".. membuatkan een tidak menang tangan untuk meratahnya.. 

Udang Bersalut Tepung bersos lemon

Butter Prawn on the left

Shark Fin Soup


Kerabu Mangga +sotong kembang

Drummet Ayam
Ikan Bawal Emas ? .... dan beberapa hidangan lagi yang tak sempat nak snap sebab nasi dah sampai seperti sebahagian foto di atas.  Restoran Adam Lai ini mempunyai dua cawangan dan salah satunya di No 69 - G Jln Pahat H15/H, Seksyen 15, Shah Alam. 

Kemudian keesokan harinya kami ke Mohd Chan pula di Klang Sentral dalam misi mencari .. pencarian ketam.. 



Apa lagi untuk kakak..  order Dim Sum pula sebagai appetiser.. 

Mana satu Jus Kedondong Asam Boi.. dan Jus Limau Nipis Asam Boi.. mana satu mak punya, mana satu ayah punya..
Verdict :  sangat sedap.. tak tipu!

Sirap Cincau Bandung een

Butter Prawn versi Abdullah Chan..  masih mencuba untuk mengirai telur seperti ini namun sekali pun tak pernah menjadi... huhuhu

Tom Yam campur yang sangat pekat dan happening pedasnya..

Ayah dah kira... 10 ekor udang tertimbus!

Daging Black Pepper +Capsicum

Sup Sirip bersama hirisan cendawan hitam

Kailan segar

Mission accomplished : Idaman Malaya ~ 
Salted Egg Crab a.k.a Ketam Bersalut Telur Asin..  

Verdict : should come and order again or " ayah dah beli ketam dalam freezer tapi tak dapat ilham lagi nak masak bila, tak cari resepi lagi dan tak beli telur masin lagi <<<== alasan lagi!

Asyik-asyik makan "Go Middle East" sahaja,  apa kata kita tukar selera dengan set menu Chinese Muslim food pula ya.. Apa dia ? Verdict? Oooo...


Verdict : Hmmm... Adam Lai vs Mohd Chan? Memang sedap apatah lagi jika ada yang belanja. Terima kasih daun keladi. Lain kali pelawalah lagi..(Psst... kalau kurang menepati selera atau kurang sedap tolong komplen pada yang empunya restoran bukan pada saya ya... ) 



Apa-apa pun bersyukur kita ke hadrat Allah swt kerana memberikan kita rezeki yang murah lagi halal  walaupun sebenarnya harga makanan ini memang agak mahal berbanding dengan set makanan menu biasa seharian.  Memang trend terkini ramai yang  sering berkunjung ke restoran makanan Cina Halal.  Selain kerana agak jemu dengan menu masakan Melayu yang antik dan klasik apa kata kita mencuba menu yang berbeza pula.  Di harap artikel ini dapat memberikan sedikit manfaat kepada "all the readers" yang baru ingin belajar mencuba masakan Cina Halal.  Cubalah!


Gendang gendut tali kecapi... kenyang perut.. suka hati.. sshhh....
SELAMAT MENJAMU SELERA 

Saturday, 13 April 2013

Honeymoon... di Best Western Premier Dua Sentral


Special song dedicated to mr hubby a.k.a my " Best friend ".... pls click! nice song..




Kesempatan melepaskan penat lelah setelah berkenduri dan berkemas bagai, amatlah dinantikan. Kali ini kami telah pergi bercuti berdua-duaan sahaja dan meninggalkan anak-anak di rumah. Dan mereka yang kena tinggal di rumah  terutama "miss little" tu amat tidak suka mendengar ayat-ayat cinta ini ~ " mak ngan ayah nak pergi honeymoon... semua tak boleh ikut! " hahahha... seronokkan menyakat anak sendiri.  Hahaha.. bukanlah menyakat sebenarnya cuma bagilah peluang.. ha..aa.. "give chances"...
on aje TV... nama ayah dah keluar kat screen TV suite kami.. 
Greetings from managementlah apa lagi..
waaaa...welcome to Best Western Premier Dua Sentral

bersantai di lobby hotel
Ayah tertinggal hp.. eloklah.. tak payah ada yang ganggukan.. jangan marah ayah..

welcome.. ni living room

Honeymoon.. tak boleh bawa "office work" ya! 

biarkan sahaja meja ni kosong..
kaunter makan  juga sangat cantik

posing kat sini

posing kat sini lagi..
masak air dulu..
coffee ke tea?

atau air kosong  ..
atau fridge yang kosong..


ni bilik airnya.. 

 macam biasalah..

bath tub sangat comel.. kali ni mak booking dulu ya.. sebab een dan kakak takde..

Dari bedroom terus ke bath room.. takde pintu.. on your right ada shower and on your left ada wc dan bath tub.. nice 
The bed.. ada TV juga di depannya.. tak payah gaduh dengan ayah sebab ayah boleh tengok  movie kat living room..

on your left tulah ruang ke bath room..

wardrobe.. ada a pair of bath ropes

iron pun ada.. tapi siapalah yang rajin nak iron baju masa honeymoon kan.. heeee...

Jom kita jalan-jalan.. hotel ni berdekatan dengan "Little India"  mind you.. bukan kat Klang aja yang ada Little India ya.. kat Brickfield ni pun ada tapi taklah se happening kat Klang tu.. mungkin sebab malam tu hujan kot.. 

Dengan berpayung bagai... hujan sekali dengan angin badai.. self portrait pun hampaslah.. 

Ayah kata mesti sedap ni kalau dapat makan sup kambing panas-panas.. JOM cari!

Akhirnya... inilah hasilnya..  alhamdulillah.. nasib baik ada KFC.. bukan apa, jalan punya jalan.. restoran memanglah banyak .. sederet restoran aja sepanjang jalan tu..tapi semuanya tak halal... restoran vegetarian pun banyak tapi berani ke nak masuk.. restoran yang ada ayat seribu dinar pun ada tapi.. sorang Melayu pun takde dalam tu.. cuaklah we all nak masuk... adalah juga restoran tu .. tempat Dato' Najib PM kita pernah singgah dan diberi nama Najib's corner.. tapi kan... you know me lah... ai takkan masuk..  LUCKY.. we found KFC.. baru feeling good nak syoruuu..

Kesian ayah... ayam KFC Golden Wrap tiada di sini.. makan ajalah apa yang ada ek. Alhamdulillah sebelum kak ngah ke Jepun, kak ngah dah belanja ayah Golden Wrap ni..  Verdict ayah :  Apsal banyak minyak ni? ..hmmm.. kami makan sedap aje.. huhu.... no komen
As usual di Little India.. bunga-bunga tergantung ni memang banyak di jual.  Walau pun begitu amat happening jugalah bila jam dah dekat pukul 11 malam.. masih ada kedai-kedai runcit dengan menjual sayur-sayuran dan buah-buahan "fresh" yang dibuka.  Memang sangat segar, mengalahkan sayur-mayur kat Cameron pulak.  My hubby kata "nak beli ke bawak balik..." hmmm...nahi.. nahi... kata honeymoon... tak mainlah sayur-sayur ni.  Ketawa dek anak nanti.. hehhe.. jaga prestige oitt.. hahaha... sori.. takde gambar  ya.. kalau ai tak beli, tak rajinlah nak snap..
Sampai hotel kami supper ngan kue teow "Lanai Attap" yang famous tu ya..


Sharing is caring.. and loving.. euuww!

Romantikkan living room ni.. ai like..
Esoknya... hujan berterusan !

Mari melepak.. nonton movie kat HBO.. non-stop

sambil-sambil buat panoramic view yang tak berapa nak jadi..

Suasana malam lagi cantik.. tapi dalam kamera mr hubby.. takkan nak ciplak kan..

merenung laut adalah lebih baik.. kenapa? Nanti saya akan ceritakan dalam my next entry

Ni pemandangan jalan raya di bawah hotel

Kat depan ni mmmm... dah tak ingat kat mana.. mr hubby dah tidor. . tak boleh tanya.. hahaha..

Dari aras tingkap, kami berada di Tingkat 9
Bangunan  kat sebelah kanan itu ialah KL Sentral.. hujan dah berhenti dah.. " mak JOM mandi! " kata Een selalu..

Een... mak nak buat bubbles... jangan jeles!

Nak rebonding jambul pun boleh..

kalau Een, kakak dan abang ada.. boleh mak jemurkan swimming trunks you all yang basah kat sini..
Nak simpan lappy kat sini pun ok.. selamat

Terkejut ai.. ingatkan baru satu malam tak masak, tak basuh kain baju dan tak basuh pinggan aje.. dah naik sekilo.  OMG!.. hmm... baru perasan bath rope kat badan nih kena tolak sekilo.  Beratnya bath rope..

self portrait..
satu pose lagi untuk kak long dan kak ngah... rindu kat mak ngan ayah tak? mak kangen ni... bangat!! 

Cuaca cerah dah... JOM kita ke swimming pool.. on the way, tengok pokok-pokok menjalar ni kat dinding.. cantikkan? Actually, pokok-pokok menjalar kat dinding ni boleh menyejukkan  suhu yang panas di dalam rumah kita.  Tekniknya senang aja.. satu hari aja boleh siap kalau nak biar pokok-pokok ni memanjat.  Kalau siapa nak tahu macamana, sila tanya ya.. kalau taknak takpe.. senang ai tak payah nak cerita.. hehehe...

Saya bayangkan kalau dipasang langsir ni kat garden saya.. guarantee dijamin.. si Abu, si Dabu, si Kontot, si Encok, si Tompok dan si Cilo akan kencing-kencingkan dan cakar-cakar sampai terbarai.. so berangan ajalah nak buat macam ni.. ataupun should ai hantar them for short courses untuk grooming menjadi kucing-kucing jantan terakhir.. should ai? ke...

Hamboih.. een... mak ngan ayah dah sampai kat swimmimg pool.. (kolam renang)

on your left... kolamnya berlatarbelakangkan "skyline"... ala ala Harbour View Hong Kong kan.. terkesima dibuatnya..

on your right.. belakang ayah tu swimming pool untuk over 18sx ya.. sebab ramai tourist asing berjemur kat situ.. no no no no... no photo ya!
cantikkan?

my favourite photo.. " my man " tajuknya.. hahaha

tak ramai.. satu keluarga sahaja dok mandi-manda

tak tau nak duduk kat kerusi mana sebab banyak pilihan... rambang mata

pastikan pelampung ada dimana-mana untuk keselamatan, manalah tau kalau tergelincir ke..

Apa nak buat.. model-model sambilan mak semuanya tinggal kat rumah.. model handsome ni ajalah yang sporting berposing untuk ai..mmuahaha

spectacular

finally, i found my favourite spot

Waiter!  7 Up peh..liss... een kata

And for him..mmm... Gatorade please? aikkk.. nak berlari ke nak berenang nih!
Untuk madam-madam besar yang nak manja-manjakan diri tu.. selamat datang ke Bhuvana Spa Luxe! Nak manicure ke, nak ber massage ke... (tapi lebih happening kalau dapat pergi ber massage ngan SILs and niece ai di HCM kot!).  Couples Package pada special rate hanya RM450.00 ++  (1 hour scrub and 1 hour Bhuvana Signature Massage )... hmmm.. mimpi di siang harilah kalau ai nak bagi my hubby massage kat situ...
Apa kata sebelum balik tu JOM lunch dulu ... nasi goreng paprik .. enak bangat!
So.. apa tunggu lagi.. untuk menghilangkan lelah dan kepenatan dengan kerja-kerja rumah dan memandu seharian "in and out" demi  anak-anak.. apa kata kita " going honeymoon".. (again and again.. who cares!)

For a comfortable stay , check out at BEST WESTERN PREMIER Dua Sentral Kuala Lumpur! 

Oklah yang... terima kasih daun keladi... JOM balik!

ENJOY YOUR STAY...