Friday, 15 February 2013

Omedetou kak ngah..

Omedetou kak ngah.. it's just the beginning..
Mirai E Kiroro.. sila klik ..ai like!

Menghadiri "graduasi" kak ngah di Grand Blue Wave Hotel, Shah Alam membuatkan perasaan begitu teruja kerana semua anak-anak yang menamatkan kursus di INTEC selama dua tahun ini segak berpakaian baju Melayu.  Tidak kira Melayu, Cina dan India malah bumiputera Sabah dan Sarawak pun dilihat manis dan teramat segak.  Tahniah semua... we're proud of you..

Amira Irriyani Azuran... boleh eja tak?  hahaha... 

Mommy and kak ngah Nur Amira Ilyani Mohamad Azlan

Kak ngah bertudung biru
Wakil dari JPA.. speech yang bagus dan sangat membina kepada pelajar-pelajar yang akan ke luar negara

Japan ambassador gave his speech  ~ welcoming all the students to Japan


Tarian sumazau

Dikir barat

K-pop pun ada.. dan pelbagai lagi persembahan dari junior dan senior

Alhamdulillah..
Director INTEC Dr Fouziah

Kak ngah's lecturer




Antara usaha, tangis dan deraian airmata..









Alhamdulillah..
Tekun usaha tangga kejayaan... 

Pepatah Arab ada mengatakan " Mengharapkan kejayaan tanpa adanya usaha ibarat mengharapkan kapal belayar di daratan" .  Namun hanya usaha dan amalan merupakan perkara yang dinilai oleh Allah swt.  Berusaha dan beramallah untuk mendapatkan kejayaan di dunia dan di akhirat.

Firman Allah swt  yang bermaksud :

Dan katakanlah wahai Muhammad "Hendaklah kamu semua berusaha (beramal) kerana Allah akan melihat dan  menilai apa yang kamu usahakan. "   ~ Surah At Taubah ayat 105

Jom makan.. 


Baby spinach soup with minced chicken and salted eggs

Stewed spicy chicken wrapped in aluminium foil

self portrait.. sebelah tu mak kawan kak ngah.  Dia tinggal di Lancang dekat dengan Kuala Gandah.  Insha Allah.. kalau ada rezeki boleh jalan-jalan ke sana  

Braised Golden Mushroom with Black Mushroom  on Siew Pak Choy
Crispy Garoupa Fish with creamy milk
 lepas tu..


-
-
-
-


Stir Fried Fresh Squids Ring  with Szechuan Paste and Pepper... sebab terlampau fresh tak sempat nak snap! hehehe... 

Fried rice with seafood and sambal... ada petai lagi... tak pernah dibuat dek omak... boleh tirulah ya... nasi goreng paling mahal.. petaikan mahal!

Mixed fruits platter
Alhamdulillah....haa... laparlah pulak.  Jangan tengok aja gambar-gambar ni ya.. jom kita tiru resepi Chinese set ni ya.  Shekali-shekala tukar cara masak dan menu harian kita.. ok jugakan... 

Dan akhirnya terima kasih kepada kak ngah kerana berjaya sedaya upaya mencuba bersungguh-sungguh menamatkan kursus selama 2 tahun ini dan bersusah payah mengharungi dugaan pembelajaran yang teramat "stress" di dalam bahasa Jepun.  Emak dan ayah akan senantiasa mendoakan kejayaan anak-anak semua walau dimana sahaja kamu semua berada.  Insha Allah .. dengan doa, tidak mudah berputus asa, istiqomah, tawakkal, ihsan, sabar, tidak bertangguh/ menjaga masa dan menjaga kesihatan dari segi mental dan fizikal.. insha Allah .. dengan izin Allah swt semoga semuanya akan cemerlang.  Berusahalah dengan gigih untuk menghadapi setiap cabaran dan halangan.  Ingat sentiasa kepada Allah swt... ini hanyalah permulaan.

TERIMA KASIH

Wednesday, 13 February 2013

A fine day in Port Dickson

Penthouse's view... woohoo..

Bercanda di tepian pantai.... hahahaha.. alkununnya...

Alhamdulillah... percutian yang tanpa dirancang, rupanya membawa bahagia.  Ateh dan maklang dah lama merancang nak ke Port Dickson (PD), namun sebab keinginan nak ke Langkawi (lama dah tak pergi since tsunami attacked years back) pada bulan lalu tergendala  (telah menukar rancangan ke Cameron Highland pula pada cuti yang lalu) namun keinginan masih membara kami mengambil keputusan untuk buat "De' " aja akan ajakan ke PD...hahahaha... (konon) namun last minute punya plan masih gagal juga kerana "all the lodgings are all fully booked di Langkawi" katanya. Akhirnya packed kain baju mohlah kita ke PD.  Bersama kak teh and family we  shared the Penthouse... but as usual mr hubby sangat sibuk untuk memenuhi dateline kerjanya.. anak-anak sahaja yang tersangat enjoy sampai terlupa kewujudan emak ayah ni!  hhhhhh....

tak sabar... tak sabar... tak sabar... nak terjun ke pool lah tu.. bawak bersabar penthouse tingkat 13 een...

Anugerah indah ciptaan Allah swt terbentang luas dihadapan balkoni ini

The pool.. tempat pengeraman all the children sayup di bawah tu..

  Sardine Sandwiches..  

Rendang ayam's ibu

Dah ready.. mari makan!

Ready made mushroom soup

Nasi lemak complete set

Kuih bakar

Asam pedas

Apa lagi nak buat ya.. selain dari tiba sejak hari pertama lagi all the bebudak dah tak sabar.. tak sabar nak ke kolam renang.  Dan dari malam pertama lagi kami hanya masak-masak, makan-makan, masak-masak, makan-makan... haih! betullah pujangga klasik ada berkata "hidup untuk makan"....kannnn....

Baby Aira 

built the sand castle


Masha Allah..nomel..nomel...

Tangkapan 4 pagi...
Operasi khidmat masyarakat dijalankan..

Pembersihan pantai

Bergotong-royong


Rakyat prihatin.. negara bersih.... Wa caya!

macam-macam ada .. yang paling ditakuti ialah serpihan kaca dari botol yang pecah

Acara wajib ni..

Saban tahun perlu di adakan..

Pantai bersih.. hidupan laut pun sihat
Wahhhh... happening sungguh!

Aikk.. ikan dugong dah beranak

sporting sungguh abang teh..

.
"Seorang dua"  kata Andak.. tapi bila nak lagi katanya " baru dua aje.. " hahaha.. acaner tu...

young boys

Spaghetti Andak
courtesy of anjang...  senyum!


One picture paints a thousand words

Special tonight

Jemput makan

sila-sila

macam annual dinner pulak

tomyam

kalau ikan sardin pak uda tak makan..  banyak cacing! hahhaha..

Ayah cau in a speech thanking for the efforts given by all the children... love you all for sponsoring the lovely dinner
Hafiz.. yong's hubby, ucapan balas

kak long Cik Fara.. the team leader

After cake cutting for Nurul Syazwani Harun & all february's babies b'day wishing.. onyang giving angpau for all the grand and great grand children for closing ceremony..wahhhh..
preparation for last day breakfast

preparing eggs for the sandwiches by ibu

rewang

capati and roti canai

all the rotis by achik

behind the scene

peace

Ateh... not really well but looks fit
Days passed so fast.   Verdict : Percutian yang tanpa dirancang tapi amat begitu bermakna kerana dengan tidak secara langsung menambahkan kemesraan dan kasih sayang ber"barel-barrel"... should do yearly especially in Chinese NY holidays.  We enjoyed it very much but as usual... " no cooking for me " while i'm on holiday... huhuhu.... hasilnya ~ on the way balik... lamb kabsya again at D' Arab Cafe... hehehe..




ONE PICTURE IS WORTH TEN THOUSAND WORDS